Business Internaţional

„The butler did it”: Un român, inculpat într-un celebru caz de extorcare din SUA

no title

Anne H. Bass

Autor: Paul Comsa

14.03.2012, 18:28 353

Un grup de indivizi mascaţi descind într-o casă dintr-un cartier american select, iau ostatică o femeie, îi fac o injecţie cu o substanţă necunoscută despre care suţin că e un virus letal şi îi cer câteva milioane de dolari pentru administrarea antidotului. Pare o scenă desprinsă dintr-un film de acţiune de la Hollywood, dar evenimentele au fost cât se poate de reale şi au avut ca erou negativ un român.

Emanuel Nicolescu, fostul majordom al rezidenţei Bass, este deocamdată singurul inculpat în procesul care va începe în această săptămână în SUA. Nicolescu este acuzat de tentativă de extorcare, conspiraţie în vederea extorcării şi posesia unui vehicul furat, scrie The Wall Street Journal.

Organele de cercetare penală au stabilit că Nicolescu, împreună cu cel puţin încă doi bărbaţi, au pătruns în noaptea de 15 aprilie 2007 în locuinţa Annei Bass, fosta nevastă a miliardarului texan Sid Bass. Victima a declarat că atacatorii au imobilizat-o şi i-au administrat o injecţie cu o substanţă necunoscută care ulterior s-a dovedit a fi un soi de cerneală inofensivă.

Indivizii i-au spus Annei că a fost infectată cu un virus mortal şi au ameninţat-o că dacă nu strânge 8,5 milioane de dolari în următoarele 20 de ore, nu va primi antidotul. După ce au realizat că nu există bani în casă şi victima nu poate strânge suma respectivă de bani într-un timp atât de scurt, atacatorii au părăsit locuinţa.

Nicolescu, principalul suspect în acest caz, a fost majordomul Annei Bass înainte cu câteva luni de producerea infracţiunii. Prezenţa sa la locul faptei a fost stabilită cu ajutorul probelor ADN prelevate din Jeep-ul care a fost furat în noaptea atacului din garajul Annei Bass.

Despre unul din complicii lui Nicolescu nu se ştiu multe, decât amănuntul că ar putea fi un acordeonist. La şase zile după atac, valurile au aruncat la mal, pe o plajă din New York, o carcasă de acordeon conţinând o armă paralizantă, un cuţit, o puşcă cu bile airsoft, o rangă, capsule de somnifer Sleepinal, seringi, mănuşi din latex verzi şi o cartelă telefonică pe care era trecută adresa Annei H. Bass.

Emanuel Nicolescu s-a născut în România şi a venit în Statele Unite împreună cu tatăl său care a cerut azil politic în timpul regimului lui Ceauşescu. În vârstă de 31 de ani, Nicolescu are dublă cetăţenie: română şi americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO