Business Internaţional

Tinta de inflatie a BCE a devenit o "fictiune" dupa un deceniu in care conditiile economice s-au schimbat

29.05.2008, 13:24 27

"BCE nu vrea sa renunte la o fictiune. Raportul dintre crestere economica si inflatie s-a schimbat, iar banca ar trebui sa fie cat mai deschisa posibil, ajustandu-si tinta", declara Joachim Fels, economist-sef in cadrul bancii americane Morgan Stanley, scrie Bloomberg.
Banca Centrala Europeana, cu sediul in Frankfurt, care-si marcheaza cea de-a zecea aniversare pe 1 iunie, nu a reusit in nici unul din ultimii opt ani sa reduca inflatia sub nivelul de 2%, insa a tinut indicele in apropierea acestui prag. Obiectivul ar putea deveni si mai dificil de atins pe masura ce tarile est-europene cu un ritm rapid de dezvoltare adopta moneda euro si imping in sus costurile in regiune.
Astfel, Trichet si colegii sai au de facut o alegere dificila. Acestia pot incerca in continuare sa impinga inflatia in jos prin mentinerea ratelor dobanzii la un nivel mai ridicat, cu pretul afectarii unor economii precum cea a Italiei. Sau pot ceda in fata cererilor de stabilire a unei tinte mai relaxate, o alternativa pe care Trichet spune ca nu o va lua in calcul "nici o secunda", riscand sa permita inflatiei sa erodeze economii mai puternice, precum cea a Germaniei.
In cazul in care va tine la actuala tinta, banca ar putea risca sa distruga economia reala in ciuda aducerii inflatiei sub control, arata Thomas Mayer, economist in cadrul Deutsche Bank.
Trichet, in varsta de 65 de ani, isi apara cu si mai multa inversunare obiectivul in ultimul timp, aratand ca o revizuire ar "dezancora" asteptarile privitoare la inflatie. El sustine ca investitorii "nu si-au pierdut credinta" in capacitatea BCE de a mentine stabilitatea preturilor si ca numai "socuri" temporare au facut ca limita sa fie depasita. Un studiu al BCE realizat in randul analistilor a venit in sprijinul pozitiei lui Trichet, aratand ca acestia se asteapta ca inflatia pe termen lung sa incetineasca pana la 1,9%.
Perspectivele pe termen scurt sunt insa diferite. Preturile au inregistrat o crestere anuala de 3,6% in martie, cel mai rapid ritm de crestere din aproape 16 ani, iar analistii spun ca inflatia nu si-a atins inca maximul.
Chiar si propriii economisti ai BCE, care au subestimat cresterea inflatiei in fiecare an din 2001, anticipeaza ca preturile vor creste cu 2,9% in acest an, cea mai pronuntata crestere din 1993. Aceasta perspectiva forteaza BCE sa-si mentina rata de referinta la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, de 4%, in ciuda incetinirii cresterii.
Asteptarile investitorilor privitoare la inflatie au urcat pana la 2,38% saptamana trecuta, de la 2,07% in februarie.
Reducerea acestor asteptari este unul din motivele stabilirii unei tinte numerice privitoare la inflatie, o strategie urmata pentru prima data de banca centrala a Noii Zeelande, in 1990, si pe care Ben Bernanke o viza inainte de a deveni presedinte Fed in 2006.
Bernanke si altii spun ca prin stabilirea unei tinte exacte, in locul simplului angajament de mentinere a inflatiei la un nivel scazut, bancile centrale pot mentine asteptarile privitoare la evolutia inflatiei sub control si pot anticipa cu mai multa claritate directia pe care o vor urma ratele dobanzii.
Fels estimeaza ca din 24 de banci centrale importante cu tinte oficiale, aproximativ 80% nu-si ating tintele.
In fata opozitiei Congresului si necesitatii de a gasi solutii de depasire a crizei pietelor de credit, Bernanke a fost obligat sa stearga stabilirea unei tinte explicite din lista sa de prioritati, spune David M. Jones, fost economist in cadrul Fed.
Economistul Joseph Stiglitz considera ca tintele sunt o nebunie. Bancile centrale care tin de astfel de tinte risca sa se confrunte cu probleme mari, arata el.
Eforturile BCE sunt zadarnicite de forte asupra carora nu are control. Producatorii de pe piete emergente cum este cea chineza majoreaza preturile bunurilor pe care le exporta, in timp ce cererea in crestere de pe plan international majoreaza costurile la petrol, metale, cereale si alte marfuri.
In Europa, preturile la alimente au urcat cu 6% in aprilie fata de anul anterior, in timp ce costurile la energie au avansat cu 10,8%.
"Globalizarea ar putea fi un factor major de crestere a presiunilor inflationiste", a declarat Axel Weber, presedinte al Bundesbank si membru in consiliul de conducere al BCE. Un alt factor este reprezentat de adoptarea euro de catre tarile est-europene si ajustarea preturilor din aceste tari la nivelul celor din zona euro. Greg Fuzesi, economist in cadrul JPMorgan Chase, spune ca acest fenomen va exercita presiuni semnificative in sensul cresterii ratei inflatiei in intreaga zona euro, adaugand pana la 0,3 puncte procentuale pe an. Faptul ca BCE tine la o tinta intensifica deja tensiunile in conditiile in care diferentele dintre economiile individuale din zona euro cresc.
In primul trimestru, economia Portugaliei a scazut, iar ritmul de crestere al economiei spaniole a fost cel mai lent din trimestrul trei al anului 1995; economia Italiei a inregistrat o rata anuala de crestere de numai 0,2%. Intre timp, economia Germaniei, cea mai mare din Europa, inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere din ultimii 12 ani. Inflatia in regiune este cuprinsa intre 1,7% in Olanda si 6,2% in Slovenia.
Actuala tinta a inflatiei este o mostenire din trecut, cand preturile puteau fi tinute mai usor sub control. "BCE a fost prea ambitioasa si nu a reusit sa intruneasca propriile criterii. Credibilitatea bancii scade si va continua sa scada pana ce aceasta nu se va schimba", spune Charles Wyplosz, director in cadrul International Centre for Monetary and Banking Studies din Geneva. Printre alternative se numara majorarea tintei la 2,5%, dupa cum sugereaza Fels, sau urmarea exemplului Fed, care se concentreaza mai mult asupra preturilor de baza, care exclud costurile la alimente si energie.
Este posibil ca BCE sa fi imbratisat deja o abordare "mai pragmatica", spune James Nixon, analist in cadrul SocGen. In ciuda accelerarii inflatiei, faptul ca cresterea economica era amenintata de criza pietelor de credit a determinat banca sa amane o majorare de rate in luna septembrie a anului trecut.
In 2003, consiliul de conducere al BCE si-a modificat tinta legata de inflatie, creand un precedent pentru schimbare. Inainte de aceasta data, banca tintea o rata cuprinsa intre 0 si 2%. Acum, tinteste o rata sub, dar aproape de nivelul de 2% pe termen mediu. Daca-si va mentine actuala tinta, banca ar putea sa nu aiba de ales decat sa mentina ratele dobanzii la un nivel ridicat in conditiile in care inflatia nu cedeaza.
"BCE va trebui sa fie chiar mai dura. Mentinerea inflatiei sub control va fi o sarcina mai dificila decat a fost in ultimii zece ani", spune Nixon.

Rateaza propria tinta

BCE nu a reusit in nici unul din ultimii opt ani sa reduca inflatia sub nivelul de 2%, insa a tinut indicele in apropierea acestui prag

In cazul in care va mentine tinta actuala, banca ar putea risca sa distruga economia reala in ciuda aducerii inflatiei sub control.

Preturile au inregistrat o crestere anuala de 3,6% in martie, cel mai rapid ritm de crestere din aproape 16 ani.

Printre alternative se numara majorarea tintei la 2,5% sau urmarea exemplului Fed, care se concentreaza mai mult asupra preturilor de baza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO