Business Internaţional

TNT vinde unitatea de logistica pentru a rascumpara actiuni in valoare de 1 mld. euro

07.12.2005, 18:22 40

TNT, una dintre cele mai mari companii de curierat rapid, renunta la afacerile desfasurate in domeniul logistic pentru a se concentra asupra curieratului rapid si a serviciilor postale.

TNT NV, compania aflata pe locul secund intre firmele de curierat rapid din Europa, planuieste sa vanda afacerile desfasurate in domeniul logistic si sa rascumpere actiuni in valoare de 1 miliard de euro (1,2 miliarde de dolari). Aceasta decizie a fost luata pentru a apara compania de o eventuala oferta de achizitie, relateaza Bloomberg.com.

Vanzarea unitatii de logistica va lasa compania olandeza Hoofddorp sa se concentreze asupra afacerilor desfasurate in domeniul curieratului rapid si a serviciilor postale. TNT a angajat firma Goldman Sachs Group Inc. sa se ocupe de aceasta vanzare.

Actiunile TNT, operatorul ce se ocupa de sistemul postal din Olanda, au crescut la un nivel maxim in ultimii 4 ani datorita faptului ca vanzarea diviziei de logistica va permite TNT sa se lupte mai eficient cu competitorii majori printre care si Deutsche Post AG, cel mai mare operator postal din Europa si United Parcel Service Inc. (UPS), in sectorul de distributie peste noapte. TNT se afla sub presiune de cand omul de afaceri german Cornelius Geber a declarat recent ca intentioneaza sa liciteze pentru cumpararea companiei.

"Logistica este domeniul problema al companiei, in timp ce curieratul rapid este cel mai profitabil", a declarat analistul olandez Thijs Berkelder, care recomanda cumpararea de actiuni la TNT.

Actiunile companiei olandeze au crescut cu 6 puncte procentuale sau 1,4 euro, atingand un nivel de 24,90 euro, cel mai mare pret inregistrat din data de 23 aprilie 2002 pana in prezent. Valoarea actiunilor a crescut anul acesta cu 22%, iar compania a acumulat o valoare pe piata de 11,2 mld. euro.

"Concentrandu-se doar asupra curieratului rapid si a serviciilor postale, ar trebui sa devina un competitor mai important pe termen lung pentru Deutsche Post si UPS", a declarat Maarten Bakker, analist al Fortis din Amsterdam, care recomanda, de asemenea, cumpararea de actiuni ale companiei.

Conform raportului anual furnizat de companie, curieratul rapid a avut o cota de 37% din castigurile anuale ce insumeaza 12,7 mld. euro, in timp ce serviciul postal a avut o pondere de 31%. "Nu am obtinut rezultatele pe care le doream in sectorul logistic, sinergia cu sistemul postal nu a fost de ajuns, in timp ce consolidarea pozitiei in domeniu nu pare a se realiza", a declarat la o conferinta de presa Peter Bakker, directorul executiv al TNT. Acesta nu a facut nici o declaratie referitoare la discutiile cu omul de afaceri german Cornelius Gerber despre o posibila achizitie a companiei.

Deutsche Post a platit in luna septembrie suma de 3,7 mld. lire sterline (6,4 mld. euro) pentru achizitia companiei britanice Exel, devenind astfel cel mai mare detinator de depozite si stocuri pentru companii ce opereaza in intreaga lume. Deutsche Post, operatorul postal din Germania, ce detine de asemenea si brandul de curierat rapid DHL, are ca scop in 2006 atingerea unei cresteri a profitului cu 8%, fata de 6% in 2004.

Bakker, director al TNT din octombrie 2001, a declarat ca operatorul olandez intentioneaza sa achizitioneze atat compania spaniola de curierat rapid TG+, cat si pe cea chineza Hoau Logistics. Acesta nu a dezvaluit detaliile financiare ale tranzactiilor.

TNT, ce isi are originile in sistemul postal olandez infiintat in anul 1752, a previzionat o crestere a veniturilor din domeniul curieratului cu o valoare aflata intre 10 si 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO