Business Internaţional

Topul celor mai atractive oraşe din lume pentru afaceri şi inovaţii

Topul celor mai atractive oraşe din lume pentru afaceri...

Autor: Anca Dumitrescu

09.10.2014, 16:39 392

Clasamentul, în care locul al cincilea este ocupat de Singapore, a fost realizat de Mori Memorial Foundation şi Institute for Urban Strategies, prin calcularea unui indice.

Studiul a luat în considerare economia, activităţile de cercetare şi dezvoltare, interacţiunile culturale, calitatea vieţii, mediul şi accesabilitatea oraşelor.

Scorul total al Londrei a crescut cu 28 de puncte faţă de anul trecut, în timp ce scorurile celorlalte patru oraşe aflate în top 5 a rămas aproape neschimbat. La atractivitatea Londrei a contribuit găzduirea Jocurilor Olimpice în 2012.

"Organizarea Jocurilor Olimpice la Londra a lăsat câteva efecte pozitive, care s-au reflectat în studiu", a declarat Heizo Takenaka, preşedintele Institute for Urban Strategies.

Londra a obţinut cel mai ridicat scor în cazul interacţiunii culturale, urmată fiind de New York şi Paris.

Oraşul New York a primit cel mai mare punctaj în categoria cercetare şi dezvoltare, urmat de Tokyo, arată studiul. Pentru categoria economie, pe primul loc se află Tokyo, în timp ce New York-ul şi Beijingul au ocupat următoarele două poziţii.

În top 10 se mai află oraşele Seul, Hong Kong, Amsterdam, Berlin şi Viena.

Indicele măsoară totodată atractivitatea unui oraş din punctul de vedere al "actorilor" globali şi locali, între aceştia aflându-se directori de companii, cercetători, artişti, vizitatori şi rezidenţi.

Londra s-a plasat pe prima poziţie din punctul de vedere al managerilor şi vizitatorilor, în timp ce Parisul a obţinut cel mai mare punctaj din partea artiştilor şi rezidenţilor.

Tokyo se află pe locul nouă din punctul de vedere al managerilor, chiar dacă a ocupat prima poziţie la categoria economie. Această diferenţă reprezintă cea mai mare problemă a oraşului, consideră Hiroo Ichikawa, director general al fundaţiei Mori.

Fundaţia a fost înfiinţată de Taikichiro Mori, fondatorul Mori Building Co, cel mai mare dezvoltator din Japonia. Studiul este realizat din 2008, având ca obiectiv identificarea problemelor care trebuie rezolvate de Tokyo pentru a deveni un oraş atractiv, se arată într-un comunicat al fundaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO