Business Internaţional

UE cere reducerea costurilor pentru tranzactionarea transfrontaliera a actiunilor

14.09.2005, 19:25 10

Charlie McCreevey, cancelarul pe probleme legate de piata interna a Uniunii Europene, a amenintat ca va lua masuri impotriva industriei de servicii financiare a UE, in cazul in care nu se vor reduce costurile tranzactionarii actiunilor intre tari in viitoarele sase luni, scrie cotidianul Financial Times.

Aceasta avertizare, cuprinsa in discursul sau de la Luxemburg, constituie cea mai relevanta dovada cu privire la intentiile Comisiei Europene de a modifica legislatia specifica serviciilor de decontare si compensare de pe piata financiara.

McCreevey si-a exprimat astfel o idee mai veche conform careia dezvoltarea unei piete de capital paneuropene autentice a fost si continua sa fie impiedicata de costurile mult prea mari ale tranzactionarii titlurilor de valoare intre investitori din afara granitelor regiunii.

"Am sesizat o crestere a convingerii ca o noua structura consolidata in cadrul Uniunii Europene, care sa gestioneze situatia unor astfel de tranzactii, ar putea contribui la dezvoltarea pietei europene de capital", spune McCreevey.

Cancelarul ar putea decide chiar alaturarea serviciilor de decontare si compensare de tranzactionarile cu actiuni, printr-o noua directiva a Comisiei Europene.

Unii specialisti in domeniu sunt, totusi, de parere ca unirea celor doua servicii ar putea dauna intereselor consumatorilor de pe piata europeana. Opozitia la modelul integrat al serviciilor de decontare si compensare, impreuna cu tranzactionarile de actiuni, s-a lansat imediat dupa aflarea vestii preluarii Bursei de la Londra.

McCreevey este responsabil cu promulgarea legislatiei financiare specifica zonei paneuropene.

Cu toate acestea, fostul ministru de finante irlandez s-a dovedit a fi intotdeauna prevazator in ceea ce priveste noile promulgari si a sustinut ideea ca industria serviciilor financiare merita o pauza in acest sens. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24