Business Internaţional

UE: nu mai folositi banii pentru agricultura in alte scopuri

27.07.2005, 19:17 14

Comisia Europeana a anuntat luni ca intentioneaza sa recupereze 113,7 milioane de euro din fondurile acordate fermierilor din blocul statelor membre si cheltuite in alte scopuri decat cele pentru care au fost initial alocate, relateaza EUBusiness.

Intr-o declaratie a Comisiei Europene se arata ca aceasta va cere bani Belgiei, Marii Britanii, Frantei, Greciei, Portugaliei si Spaniei pentru ca au aplicat proceduri inadecvate de control sau pentru ca nu s-au supus reglementarilor UE cu privire la cheltuirea unor astfel de fonduri.

Cele 25 de state membre ale UE sunt responsabile cu verificarea fondurilor primite prin intermediul Common Agricultural Policy (CAP), sistemul de alocare a fondurilor destinate fermelor.

"Acest proces este vital pentru a ne asigura ca bugetul CAP este plasat corespunzator si ca toate cheltuielile nejustificate vor fi recupe-rate", a declarat Mariann Fischer Boel, comisarul european pe probleme de agricultura.

"Am progresat considerabil in ultimii ani in imbunatatirea procedurilor de control si sunt convinsa ca aceste eforturi vor continua si in viitor", a adaugat ea.

Cea mai afectata de aceasta decizie este Grecia, urmand apoi Franta si Spania.

Intre timp, fermierii polonezi intentioneaza sa blocheze drumurile in aproximativ 30 de locuri din Polonia pentru a determina Varsovia sa solicite modificarea reglementarile UE cu privire la subventiile acordate fermelor.

Fermierii se plang ca banii de la UE vin prea tarziu. Bruxellesul trebuie sa scoata din buzunar 101 euro pentru o tona de grau in noiembrie, dar fermierii spun ca au nevoie de bani in august pentru a-si acoperi costurile de insamantat si de recoltat.

Sindicatele din comert mai solicita ca limita minima de cumparare pentru graul subventionat de UE sa fie redusa de la 80 de tone la 20 de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24