Business Internaţional

UE vrea ca statele membre să ajungă să recicleze 70% din deşeurile municipale până în 2030. În prezent România reciclează doar 1,1% şi este pe ultimul loc

Majoritatea lucrurilor pe care le aruncăm pot fi reciclate. Reciclare are avantaje pentru mediului înconjurător, contribuie la formarea de noi locuri de muncă şi poate încuraja inovarea. Foto: Shutterstock

Majoritatea lucrurilor pe care le aruncăm pot fi reciclate. Reciclare are avantaje pentru mediului înconjurător, contribuie la formarea de noi locuri de muncă şi poate încuraja inovarea. Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

11.07.2014, 00:05 945

Resursele limitate, emisiile mari de carbon şi poluarea la scară largă au forţat Uniunea Europeană (UE) să intensifice procesul de reciclare în ţările membre pentru a transforma economia europeană într-una mult mai circulară, dar şi pentru a crea locuri de muncă, pentru a reduce costurile de producţie şi pentru a diminua impactul pe care poluarea îl are asupra mediului înconjurător şi asupra climei, scrie Deutsche Welle.

În faţa acestor provocări Comisia Europeană propune ca statele membre ale UE să ajungă să recicleze 70% din deşeurile municipale şi 80% din deşeurile de ambalaje până în 2030. De asemenea, propunerea cere interzicerea depozitării deşeurilor reciclabile în gropile de gunoi începând cu 2025 şi stabileşte obiective de reducere a deşeurilor marine, precum şi a celor alimentare.

“Ideea este că în timp ce protejezi mediul înconjurător poţi să stimulezi dezvoltarea economică şi poţi da imboldul pentru creştere şi pentru noi locuri de muncă”, a spus comisarul european pentru Mediu Janez Potocnik.

Potocnik, care se apropie de sfârşitul mandatului său de comisar, a precizat că sistemele economice lineare moştenite din secolul al XIX-lea nu sunt adecvate pentru lumea secolului XXI,  caracterizată prin economii emergente, milioane de noi consumatori din clasa de mijloc şi pieţe interconectate.

“Dacă vrem să concurăm, trebuie să utilizăm în mod optim resursele de care dispunem, iar aceasta înseamnă reciclarea lor pentru a li se da o utilizare productivă, şi nu depozitarea acestora în gropi de gunoi ca deşeuri”, a adăugat comisarul.

CE estimează că noile obiective de reciclare ar putea crea în Europa peste jumătate de milion de locuri de muncă în industria gestionării deşeurilor. Obiectivele vor cuprinde de asemenea şi planuri pentru combatarea deşeurilor marine, o ameninţare serioasă asupra mediului acvatic, şi împotriva deşeurile alimentare, care pot fi folosite pentru a crea compost şi îngrăşăminte sau pentru a genera energie din metanul pe care îl produc atunci când putrezesc, notează The Guardian.

Propunerea CE face parte din perspectiva unei “economii circulare”, în care materialele deja folosite se întorc pentru utilizarea productivă. Acest lucru implică procese care sunt mai greu de pus în aplicare decât simpla aruncare la gunoi întrucât presupun furnizarea unor noi modele de produse, de la aparatură electrocasnică la autovehicule, care să poată fi refolosite şi reparate pentru a se evita distrugerea lor pentru piese.

“Doar utilizarea eficientă a resurselor nu va rezolva problemele de mediu, dar este totuşi un pas important în direcţia corectă”, a spus Heinz Leuenberger, reprezentant al "Green Industry Initiative", agenţie condusă de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială.

O analiză efectuată anul trecut de McKinsey (una dintre cele mai importante companii de consulţanţă în management – n.r.) estimează că în 2030 beneficiile financiare ale eficientizării utilizării resurselor ar fi de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari pe an, iar 70-85% din acest potenţial ar fi în ţările în curs de dezvoltare, a menţionat Leuenberger.

El a adăugat că trebuie să existe creştere economică în condiţiile în care în următoarele două decenii se vor naşte peste două miliarde de oameni la nivel mondial, iar în prezent mulţi încă trăiesc în sărăcie.

Leuenberger susţine că reciclarea este o idee bună, dar activităţile de reciclare neprofesionale pot polua mediul înconjurător. El dă exemplu problema deşeurile electronice din ţări precum India, China şi Nigeria.

Propunerea CE urmează să fie dezbătură de Consiliul şi de Parlamentul European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24