Business Internaţional

Un fost ultranaţionalist, pocăit peste noapte, este noul preşedinte al Serbiei

Un fost ultranaţionalist, pocăit peste noapte, este noul preşedinte al Serbiei

Tomislav Nikolic, noul preşedinte al Serbiei

Autor: Andrei Cîrchelan

22.05.2012, 00:03 742

Sârbii şi-au ales duminică un nou preşedinte, în persoana lui Tomislav Nikolic, un lider politic cu vederi ultranaţionaliste, care s-a convertit la pro-europenism în campania electorală, potrivit Associated Press.

Serbia s-a alăturat astfel unui curent european anti-austeritate care a aruncat Grecia în haos după alegerile parlamentare şi a adus Franţa mai aproape de socialism după alegerea lui François Hollande ca preşedinte.

Nimeni nu se aştepta ca Nikolic să câştige alegerile, având în vedere că sondajele îl plasau pe Boris Tadic, care a condus ţara timp de opt ani, în vârful preferinţelor votanţilor.

Imediat după alegeri, Nikolic şi-a re­afirmat proeuropenismul, spunând că "Ser­bia va menţine calea europeană. Acest scrutin nu a desemnat conducătorul Serbiei spre Uniunea Europeană, ci pe cel care va rezolva problemele economice create de fosta putere", a spus el.

Alianţa lui Nikolic în turul doi de scrutin cu un partid complet ostil Uniunii Europene îi determină pe analiştii politici locali şi pe opozanţi să se întrebe dacă Serbia va căuta în continuare aderarea la UE şi dacă se va menţine pe drumul reformelor.

În timpul războaielor balcanice din anii '90, Nikolic a fost adjunctul liderului unui partid radical sârb, care era mai extremist chiar şi decât autocratul Slobodan Milosevic, care a adus regiunea la război etnic. În guvernul lui Milosevic, Nikolic a fost vicepremier.

Nikolic a fost discipolul lui Vojislav Seselj, un politician de extremă dreapta care e judecat acum la Haga pentru crime de război.

Transformarea treptată a lui Nikolic a început după ce Milosevic a fost înlăturat de la putere în 2000, iar Seselj a fost trimis în judecată în 2003.

El a candidat la preşedinţie în 2004 şi 2008, pierzând în faţa lui Tadic.

În campania pentru alegerile de duminică, Nikolic s-a afişat drept o figură paternă, un om din popor. Atacurile lui

s-au îndreptat spre corupţia de la nivelul elitelor şi faptul că este victima unui linşaj mediatic.

"În urmă cu trei ani am luat o decizie ireversibilă de a lăsa în urmă acele politici învechite şi să mă dedic în totalitate Partidului Progresist Sârb (pe care l-a fondat şi îl conduce). Mă gândesc mereu şi mă concentrez pe viitor. Nu mă blochez în trecut", spune Nikolic răspunzând unor întrebări din partea Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO