Business Internaţional

Un judecător britanic acceptă ca dovadă la proces o referinţă greşită de Wikipedia publicată de un american ca o farsă

Un judecător britanic acceptă ca dovadă la proces o...

Autor: Octavian Calei

08.12.2012, 21:00 534

Un tânăr american a aflat cu stupoare că a fost identificat într-un proces în care este implicat ziarul britanic The Independent, după ce judecătorul a acceptat o referinţă de pe Wikipedia care îl plasa drept co-fondator al  publicaţiei, referinţă strecurată de un amic de-al său care încerca să-i facă o farsă, scrie Business Insider.

Raportul conţine numele unui tânăr de 25 de ani din SUA, Brett Straub, identificat în calitate de fondator al ziarului The Independent, alături de Andreas Whittam Smith şi Stephen Glover în 1986.

Contactat de reporteri, Straub a declarat că nu a fost niciodată în Marea Britanie şi nici nu a auzit de ziarul The Independent sau de raportul Levenson. Tânărul a spus că trebuie să fie victima unei glume făcute de un prieten de-al său care i-a introdus numele şi în alte articole Wikipedia.

„Habar nu am despre ce vorbiţi. Este nostim, eu nici nu citesc ziarele. Am terminat facultatea acum opt luni şi cel mai important lucru pe care l-am învăţat este să nu am niciodată încredere în Wikipedia”, a spus Straub. El s-a declarat uimit că autorităţile britanice au încredere în enciclopedia online publică, pe care oricine poate să o modifice.

„Prietenul meu a schimbat mai multe pagini din Wikipedia şi mi-a introdus numele în articole.... Am crezut că au fost corectate până acum. Ştiam că el făcuse aceste lucruri dar nu ştiam cum să le corectez şi am crezut că altcineva a făcut-o. La un moment dat, am fost şi creatorul Coca-Cola sau ceva de genul”, a explicat Straub.

Numele colorate în roşu din articolele Wikipedia nu au înregistrări proprii, acestea putând fi modificate. Numele lui Matthew Symonds, jurnalist de la The Independent, a fost înlocuit cu cel al tânărului din California, Brett Straub. Publicaţia fusese fondată înainte de a se fi născut Straub.

Modificarea a fost făcută în luna octombrie 2011 şi a rămas astfel timp de un an de zile, până când cineva l-a corectat. Adresa de Protocol Internet a fost identificată ca aparţinând Universităţii Politehnice de Stat din California, oraşul Pomona, unde Straub a absolvit anul trecut în arhitectură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO