Business Internaţional

Un magnat rus investeşte 2 miliarde de euro ca să facă o staţiune St. Moritz la două ore de Moscova

Un magnat rus investeşte 2 miliarde de euro ca să facă...

Autor: Ştefan Stan

20.04.2013, 00:00 97

În timp ce contractorii duc o cursă contracronometru pentru a termina ansamblul Olimpic de la Krasnaya Polyana, zdrăngănitul de metal răsună, praful se împrăştie pe terenul noroios, iar schiorii încearcă să treacă peste barierele de securitate pentru a prinde o telegondolă, scrie Bloomberg.

Miliardarul Vladimir Potanin, care cheltuieşte 2,2 miliarde de dolari pe complexul Rosa Khutor de lângă ansamblul Olimpic, promite că în câţiva ani impresia de şantier va fi o amintire îndepărtată. Krasnaya Polyana va oferi 200 de kilometri de pârtii conectate prin unirea a trei zone separate de ski, suprafaţă ce reprezintă o treime din complexul francez Les 3 Vallees, cea mai mare zonă de ski din lume.

„O să fie o plăcere desăvârşită pentru turişti”, spunea Sergei Bachin, directorul general al Rosa Khutor. „Experienţa de ski pe care o oferim este atât de bună încât nu avem lipsă de turişti nici acum, şi vor fi şi mai mulţi după Olimpiade”, a adaugat Bachin.

Cu staţiunea situată la numai două ore de zbor faţă de Moscova, moscoviţii vor putea petrece un weekend la ski, ceea ce nu ar fi putut să facă zburând până în Europa. Când Olimpiada se va încheia, destinaţia favorită a preşedintelui Vladimir Putin şi a prim-ministrului Dimitry Medvedev va beneficia de o nouă cale ferată care va transporta vizitatorii de la aeroport la staţiune în doar 40 de minute.

Complexul Rosa Khutor s-a redeschis la sfârşitul lui Martie, însă doar persoanele permise de sezon şi oaspeţii hotelului aveau voie să intre. Determinaţi să aibă o ultimă şansă să testeze pârtiile înainte ca primăvara să le topească, doritorii au găsit taxa de 50 de dolari pe zi demnă de a fi plătită, chiar dacă numai o parte din pârtie era deschisă.

În ciuda telegondolelor de ultimă generaţie aduse din Doppelmayr, Austria, complexului Rosa Khutor îi lipseşte eficienţa staţiunilor europene. Echipamentul pentru închiriat este scump, iar mâncarea disponibilă pe pârtie este dezamăgitoare, susţine Bloomberg.

Aflat în vizită la complex, un jurnalist de la Bloomberg scria că fiica sa de 10 ani a luat o lecţie cu un instructor privat, costul fiind de 100 de dolari pentru două ore, comparativ cu 115 dolari în Franţa. Jurnalistul a catalogat serviciile de instructaj „mai bune”, fiica sa considerând că a învăţat mult mai mult în cele două ore de lecţii din Rusia decât în Franţa.

Pentru a obţine echipament de ski şi permis de schiat, jurnalistul a trebuit să aştepte într-o manieră pe care el o numeşte „birocratică”. Preţul echipamentelor era aproape dublu faţă de cel din Franţa din Serre Chevalier – 120 de dolari pentru copii (ghete şi cască) şi 195 de dolari pentru adulţi, pentru trei zile.

Ulterior, în ciuda vremii lipsite de nori, întregul complex s-a închis neaşteptat din cauza riscului de avalanşă, oficialii cerând persoanelor care au plătit pentru permise de ski să părăsească zona. Staţiunea a fost închisă de tot de pe 11 martie până pe 18 martie din „motive tehnice”.

Proprietarii Rosa Khutor sunt optimişti la facilităţile de ski oferite de complex, acesta fiind de cinci ori mai mare decât era iniţial plănuit.

„Complexul nostru este mult mai bun decât multe staţiuni. Am vizitat staţiuni de ski europene şi americane şi am luat ce e mai bun din ce am văzut”, a declarat Bachin.

Ruşii bogaţi au fost atraşi de prima staţiune de ski rusească de talie mondială, deja fiind o listă de aşteptare pentru cumpărarea de apartamente premium în Rusa Khutor, care costă 12,000 de dolari pe petru pătrat. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24