Business Internaţional

Un profesor de informatică din SUA a descoperit codul de lansare al rachetelor nucleare americane din perioada Războiului Rece

Un profesor de informatică din SUA a descoperit codul de...

Autor: Ştefan Stan

08.12.2013, 18:41 2221

Un profesor de informatică de la Universitatea Columbia a descoperit codul de lansare al rachetelor nucleare Minuteman ale Statelor Unite, combinaţia 00000000 fiind folosită de 20 de ani încoace, scrie Mashable.

Codurile, cunoscute şi drept Linkurile Permissive de Acţiune, au fost schimbate după criza din Cipru din 1963-1964, când Turcia şi Grecia erau pe cale să pornească un confict.

Codurile de lansare trebuiau să ofere exclusiv preşedintelui puterea de a folosi arme nucleare în Statele Unite, însă măsura de securitate era aparent simbolică. Timp de două decenii, mai mulţi preşedinţi au purtat o servietă care se presupune că păstra codurile, dar nu se cunoaşte cu exactitate ce conţinea de fapt înăuntru.

“Lista pe care trebuia să o verificăm înainte de lansare instruia echipajul să verifice de două ori panourilor de blocare din buncărul subteran, pentru a ne asigura că nici o altă cirfă în afară de zero nu a fost introdusă”, a declarat Dr. Bruce G. Blair, un fost ofiţer din Air Force, care se ocupa cu gestionarea silozurilor Minuteman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO