Business Internaţional

Ungaria cucereşte noi producători chinezi de baterii EV în timp ce Germania vrea decuplare de China, deşi giganţii auto germani fac pereche bună cu chinezii în Ungaria

Ungaria cucereşte noi producători chinezi de baterii EV...

Autor: Catalina Apostoiu

06.07.2023, 00:05 3052

Ungaria a încheiat acorduri cu încă doi producători majori de baterii pentru maşini electrice din China privind investiţii pe plan local, iar companiile respective vor face un anunţ în scurt timp, a declarat ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto, potrivit Intellinews.

Al cincilea mare producător chinez de baterii EV, poziţionat pe locul 9 la nivel mondial, Sunwoda, şi-a înregistrat subsidiara maghiară sub denumirea de Sunwoda Automotive Energy Technology, cu sediul în Budapesta. Compania are un număr de unităţi în China, India, Franţa, Germania, SUA şi Israel.

Numele celuilalt investitor chinez nu este cunoscut încă.

Producătorii chinezi de baterii vor investi 3 miliarde de euro în acest an, un nou record al ISD-urilor după 2022, a precizat Szijjarto.

CATL şi EVE Energy şi-au anunţat deja intenţia de a deschide fabrici de baterii EV în Ungaria, noi proiecte urmând să fie anunţate în condiţiile în care Budapesta încearcă să devină un hub global pentru producţia de baterii EV.

BYD a anunţat de asemenea recent că va investi aproximativ 27 mi­l. euro într-o nouă unitate de asamblare de baterii în Fot, în apropiere de Budapesta.

Ungaria se situează pe locul patru la nivel mondial la capitolul producţie de baterii EV, iar odată cu finalizarea investiţiilor respective, ţara va urca pe poziţia a doua, a subliniat Szijjarto.

Acesta a anticipat că eforturile Europei de decuplare sau reducere a dependenţei de China vor reprezenta un act de suicid economic.

Liderii europeni se străduiesc să formuleze o strategie unificată sino-europeană, unele state făcând, asemeni SUA, apeluri pentru o decuplare completă de Beijing, în timp ce altele preferă o abordare mai blândă, de reducere a riscurilor.

Oficialul maghiar a arătat însă că în timp ce ministrul german al afacerilor externe vorbeşte de decuplarea de China, directorii executivi ai constructorilor auto germani „mă contactează de obicei pentru a-i convinge pe furnizorii lor chinezi să vină în Ungaria“, notează Daily News Hungary.

Szijjarto a subliniat că Ungaria este o destinaţie atrăgătoare pentru marii investitori chinezi graţie prezenţei constructorilor germani pe plan local.

Ungaria este una din trei ţări la nivel mondial care găzduieşte fabricile a celor mai mari constructori auto germani, Mercedes, BMW şi Audi, potrivit lui Szijjarto.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO