Business Internaţional

Ungaria decide să inchidă Consiliul Fiscal, instituţia care ar putea aduce criticii deciziilor guvernului

Autor: Adrian Voicu

23.11.2010, 17:36 19

Guvernul ungar vrea să pună capăt existenţie Consiliului Fiscal,instituţia care analizează deciziile cu privire la politica fiscalăa Ungariei, informează Wall Street Journal.

Decizia vine după ce partidul Fidesz, aflat la guvernare şiavând o majoritate parlamentară, a modificat atribuţiile CurţiiConstituţionale cu privire la problemele de politică fiscală,atacul asupra băncii centrale şi decizia de a redirecţionafondurile asigurărilor de pensii către bugetul de stat.

O astfel de decizie, de inchidere a Consiliului Fiscal, a maifost luată de Venezuela, se arată în WSJ.

Deşi este finanţat de la bugetul de stat, Consiliul Fiscal esteindependent de guvern, având ca îndatorire analizarea deciziilorlegislative cu privire la fiscalitate.

În ultima perioadă, Consiliul Fiscal a criticat multe deciziiluate de guvernul ungar, atenţionând că deciziile de politicăfiscală luate până acum nu vor face decât să mărească deficitulbugetar pe termen lung. Şeful Consiliului Fiscal, Gyorgy Kopits, aatras criticile oficialilor guvernului ungar după ce a atenţionatcă proiectul de guvern pe 2011 prevede ca taxele extraordinareimpuse companiilor să fie prelungite cu încă doi ani faţă de cât apromis anterior partidul aflat la guvernare.

La doar câteva zile după declaraţiile făcute de Kopits, JozsefVarga, membru al partidului de guvernământ, a propus un amendamentla proiectul de buget pe 2011, prin care bugetul Consiliului fiscalsă fi redus la 10 milioane de forinţi, după ce în 2010 acesta afost de 835,5 milioane de forinţi.

"Este necesar şi este momentul să regândim rolul ConsiliuluiFiscal", a declarat Varga în prezentarea amendamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO