Business Internaţional

Ungaria si Polonia sunt trezite la realitate de cresterea inflatiei

24.08.2000, 00:00 19


Dupa un deceniu in care s-au luptat sa imblanzeasca inflatia, preturile cresc din nou in Ungaria si Polonia, subliniaza un comentariu din Wall Street Journal Europe. In Ungaria indicele anualizat al preturilor s-a ridicat la 9,6% in iulie - in crestere fata de 9,1% din iunie, iar in Polonia a fost de 11,6% - peste previziunile care convergeau spre 8,7%.

In Polonia, PIB ar urma sa creasca in acest an cu 5,5%, iar in Ungaria economistii previzioneaza o crestere de 5,9%.

Or, expansiunea intr-un asemenea ritm aduce cu sine o gramada de probleme structurale, dintre care cea mai importanta este de a impiedica costurile cu forta de munca sa creasca mai repede decat productivitatea.

Cand o economie in tranzitie incepe sa creasca, in mod obisnuit costul vietii creste, iar salariatii insista sa primeasca salarii mai mari - fapt ce devine problematic mai ales in sectorul serviciilor, unde cererea pentru salarii mai mari este mai greu de compensat prin cresteri de productivitate.

Economistii analizeaza inflatia din luna iulie din regiune incercand sa determine care e ponderea factorilor structurali si cea a factorilor sezonieri.

O chestiune particulara este rolul pe care-l au produsele agricole in cresterea preturilor.

In iulie, de exemplu, preturile alimentelor au crescut in Polonia, anualizat, cu 13,8%, din cauza recoltei neobisnuit de proaste. Preturile alimentelor au o pondere de circa 30% din indicele preturilor, dar polonezii nu pot da vina numai pe recolta proasta pentru problemele pe care le au cu inflatia, fiindca in sectorul serviciilor tarifele au crescut cu 11,3%.

Mai mult, cresterea preturilor la alimente are evidente radacini in dificultatile pe care le are Polonia in ajustarea la realitatile integrarii europene.

Anul trecut, guvernul polonez a instituit tarife vamale inalte la faina, ulei alimentar, malt de grau si alte produse agricole, pe motiv ca fermierii sai nu sunt gata sa concureze la egalitate cu cei vest-europeni.

Rezultatul nu a fost surprinzator: consumatorii polonezi au fost cei care au suferit cel mai mult. "Daca ar fi fost mai usor sa se importe grane in Polonia, recolta slaba nu ar fi avut un asemenea impact", a spus Anna Kiukas, economist la biroul din Londra al Merrill Lynch.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO