Business Internaţional

Ungaria si UEnu se inteleg privind data adoptarii euro

28.10.2005, 19:23 19

Ministrul de finante al Ungariei, Janos Veres, a afirmat recent ca isi mentine declaratiile privind data de introducere a euro in Ungaria, noteaza The Budapest Sun.

Veres si-a manifestat convingerea ca Ungaria va intruni conditiile de convergenta monetara in 2008, pentru a putea adopta efectiv moneda unica europeana in 2010, conform unui calendar stabilit anterior cu Comisia Europeana (CE).

In opinia lui Veres, termenul 2008 este o data realista pentru ca Ungaria sa poata indeplini conditiile de adoptare a euro, desi el isi mentine sprijinul si pentru proiectul de buget pe 2006, pe care analistii il considera prea dezechilibrat. In prezent, proiectul de buget pe anul urmator se afla in dezbatere in Parlamentul maghiar.

Declaratiile oficialului maghiar vin sa contrazica pozitia oficiala a CE, care afirmase recent ca bugetul Ungariei pe anul in curs si 2006 va avea deficite prea mari, din cauza unor cheltuieli pentru dotarea armatei cu aeronave noi, cheltuieli suplimentare cu protectia sociala si planificarea unor reduceri de impozite si taxe. CE a declarat ca relaxarea fiscala planificata de Budapesta pentru anul urmator este contrara recomandarilor UE si va face si mai dificila sarcina Ungariei de a se incadra intr-o tinta rezonabila de deficit bugetar.

"Deficitele bugetare prea mari din 2005 si 2006 sunt ingrijoratoare, pentru ca se abat prea mult de la programul de reducere a acestora stabilit cu guvernul maghiar. De aceea, este pusa in discutie capacitatea Ungariei de a isi corecta politica bugetara pana in 2008", a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia.

Ca urmare, Comisia a concluzionat ca Ungaria nu a luat masurile necesare de politica bugetare pentru a isi reduce deficitul sub 3% din PIB pana in 2008. Totusi, Veres a afirmat ca Ungaria isi poate corecta deficitul bugetar si fara a renunta la masurile de protectie sociala cuprinse in buget. In principiu, Comisia poate retrage subventiile acordate Ungariei pentru a o ajuta sa respecte conditiile de adoptare a euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO