Business Internaţional

Uniunea Europeană curtează pe tăcute Iranul, în care vede o sursă alternativă la gazele ruseşti

Preşedintele iranian Hassan Rouhani: Iranul poate fi un furnizor de gaze naturale fiabil şi sigur pentru Europa. Sursa foto - AFP

Preşedintele iranian Hassan Rouhani: Iranul poate fi un furnizor de gaze naturale fiabil şi sigur pentru Europa. Sursa foto - AFP

Autor: Liviu Popescu

26.09.2014, 00:05 739

Uniunea Europeană (UE) intenţionează să importe gaze naturale din Iran, ţară care ocupă locul doi în lume în funcţie de rezervele de gaze naturale după Rusia, în condiţiile în care relaţiile cu Teheranul se dezgheaţă, iar cele cu principalul furnizor de energie, Rusia, se tensionează. SUA şi UE au impus un regim sever de sancţiuni economice împotriva Teheranului pentru a-l descuraja să-şi dezvolte programul nuclear, scrie Euractiv.

Sancţiunile occidentale şi infrastructura gazeiferă, principalele obstacole cu care se confruntă Iranul pentru a livra gaze naturale în Europa, nu împiedică autorităţile UE să pregătească terenul din timp, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

„Iranul este în topul agendei noastre pentru măsurile pe termen mediu care vor ajuta la reducerea dependenţei de aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti. Gazele din Iran pot ajunge în Europa destul de uşor, iar din punct de vedere politic există o apropiere clară între Teheran şi Vest“, a spus una dintre surse.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei şi acoperă o treime din cererea de 80 de miliarde de dolari pe an a acesteia. UE a impus sancţiuni împotriva Moscovei din cauza crizei din Ucraina şi pentru anexarea Crimeei, fost teritoriu ucrainean. „Potenţialul ridicat pentru produc­ţia de gaze, reformele în curs de desfăşurare din sectorul energetic şi o normalizare continuă a relaţiilor sale cu Occidentul fac din Iran o alternativă credibilă la gazele din Rusia“, potrivit unui document publicat de Parlamentul European.

Cu toate acestea, documentul menţio­nează că Iranul nu este o alternativă de energie pe termen scurt din cauza sancţiunilor impuse împotriva Teheranului şi a infrastructurii gazeifere care necesită îmbună­tăţiri.

„Iranul poate fi un furnizor de gaze naturale fiabil şi sigur pentru Europa“, a spus preşedintele iranian Hassan Rouhani. Însă afirmaţiile autorităţilor din Teheran cu privire la alimentarea sigură a Europei vor trage un semnal de alarmă pentru Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale. Rusia a întrerupt de mai multe ori livrările de gaze naturale în Europa prin Ucraina din cauza disputelor cu autorităţile europene.

Iranul şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie – plus Germania încearcă să ajungă la un acord pentru a pune capăt sancţiunilor occidentale care au erodat economia iraniană. Iranul a pierdut deja bătălia cu Qatar pentru exporturile de gaze naturale lichefiate în Asia, unde consumatorii plătesc cel mai ridicat preţ, şi trebuie să se îndrepte către Europa, spun analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO