Business Internaţional

Varşovia dă 11.700 de euro polonezilor care se întorc acasă

Autor: Cristina Roşca

28.09.2010, 23:50 34

Într-o încercare de a-şi aduce din nou acasă expaţii,autorităţile locale din Varşovia au anunţat că vor oferi 11.700 deeuro fiecărui polonez care se întoarce şi îşi începe o afacere încapitala statului, potrivit cotidianului american The Wall StreetJournal, scrie Warsaw Business Journal. O parte din bani vor venidin fondurile de la Uniunea Europeană.

Subvenţiile doresc să atragă o parte din cei 1,87 milioane depolonezi care în prezent locuiesc în străinătate. Dintre aceştia,1,4 milioane - o cifră similară populaţiei Varşoviei - nu s-auîntors în ţara natală de peste un an, potrivit unui raport realizatde Biroul Naţional de Statistică.

Vârful valului de emigrare a fost însă în 2007, când aproape 2,3milioane de polonezi trăiau în afara graniţelor ţării. Cele maipopulare destinaţii pentru cei care căutau locuri de muncă mai buneau fost Marea Britanie, Germania şi Irlanda.

În mai 2011 Germania şi Austria îşi vor deschide pieţele pentrumuncitorii polonezi. Încă dinainte ca Polonia să se alăture UE în2004 peste 300.000 de emigranţi locuiau în aceste state. În 2009numărul lor crescuse la 415.000.

Per total însă, anul trecut, numărul de polonezi care trăiau înstrăinătate a coborât la 1,9 milioane din cauza crizei financiarecare a afectat toate ţările Uniunii Europene într-o mai mică saumai mare măsură. Cel mai puţin afectată a fost chiar Polonia,singurul stat membru al grupului care nu a căzut în recesiune, bamai mult a postat creştere economică 1,7%.

Miracolul polonez

Uniunea Europeană estimează că Polonia va reuşi din nou în 2010să aibă o evoluţie mai bună decât cea a blocului, la fel ca şi anulprecedent. Astfel, PIB-ul Poloniei ar putea creşte cu 2,7%, în timpce avansul economic al blocului ar fi în medie de 1%. Dacă în 2010economia Poloniei se menţine pe plus, acesta va fi al 15-lea anconsecutiv de creştere economică.

În trimestrul doi din acest an Produsul Intern Brut al Polonieia avansat cu 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut,pe fondul unei evoluţii favorabile a cererii interne. "Principalulfactor care a influenţat creşterea economică a fost cerereainternă, al cărei impact asupra PIB a fost de 3,8%. Impactulconsumului a fost de 2,2%", potrivit biroului de statistică.

Exporturile, ce au fost ajutate de un zlot slab şi de creşterileeconomice ale economiilor vestice - principalii partenericomerciali ai statului situat în Europa Centrală şi de Est - nu auavut un impact pozitiv asupra avansului economic. Ba mai mult,acestea au redus Produsul Intern Brut cu 0,3%.

Avansul economic anunţat de Biroul de Statistică de la Varşoviaa depăşit estimările analiştilor, care vorbeau de o creştere anualăde 3,2%. Trimestru la trimestru economia a crescut cu 1,1% faţă de0,7% în primele trei luni ale anului.

Cum a evitat Polonia recesiunea?

Spre deosebire de vecinii săi puşi la zid de criza financiarămondială, Polonia a reuşit să evite intrarea în recesiune. Atuurilecelei mai mari economii din Europa Centrală şi de Est, estimată la368 de miliarde de euro în 2009, au fost piaţa internă stabilă şidezvoltată, relativa independenţă faţă de exporturi (40,8% din PIBcomparativ cu 80,2% în Cehia sau cu 80,3% în Ungaria), rata deschimb flexibilă şi capacitatea statului de a ţine în frâudezechilibrele interne şi externe, potrivit unui raport al FonduluiMonetar Internaţional. Aceste avantaje au "acţionat ca o plasă desiguranţă, reuşind să absoarbă şocul", conform unui raport alFMI.

În această oază de stabilitate apare însă o problemă careîntunecă perspectivele de viitor ale Poloniei: deficitul bugetar.Acesta a urcat la 6,4% din PIB anul trecut, iar guvernul polonez aanunţat un program fiscal pentru a limita gaura din bugetul de anulacesta. Deşi guvernul nu a făcut public planul în întregime,printre măsurile anunţate se numără accelerarea vânzării unoractive ale statului, majorarea cu 1% a taxei pe valoarea adăugată,până la 23% şi limitarea majorării cheltuielilor la 1% pestenivelul inflaţiei.

Datoria publică a Poloniei a crescut la rândul său de la 47% dinPIB în cursul anului 2008 la 52% în 2009, iar guvernul faceeforturi pentru a evita o nouă majorare în 2010.

Varşovia, un centru pentru afaceri

Peste 244.000 de companii sunt înregistrate în Varşovia.

Dintre acestea, 98,5% sunt private.

  • Ocupă primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşteprocentul de companii cu capital străin în totalulcompaniilor.
  • Peste 200 de bănci poloneze sau străine au sediul sau filialeîn Varşovia.
  • Unul dintre principalele avantaje ale capitalei poloneze îlreprezintă piaţa muncii. Circa 20% din populaţie are o diplomăuniversitară.
  • Rata şomajului este în Varşovia cea mai mică din toată Polonia,5,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO