Business Internaţional

Venezuela nationalizeaza doua campuri petroliere

06.04.2006, 00:00 14

Venezuela, al cincilea exportator de petrol la nivel mondial, a preluat controlul asupra a doua campuri petroliere operate de companiile energetice Eni din Italia si Total din Franta. Noua situatie creata a determinat sporirea tensiunilor la nivelul companiilor multinationale care activeaza pe aceasta piata, informeaza Financial Times.

Rafael Ramirez, ministrul energiei si petrolului, a declarat ca guvernul venezuelean a preluat operatiunile Eni si Total la sfarsitul saptamanii trecute, pe fondul nerespectarii de catre cele doua companii vizate a termenului limita de 1 aprilie, pentru a se alinia la noile reglementari.

In saptamanile trecute, companiilor straine din domeniul energetic li s-a cerut sa renunte la cele 32 de contracte separate si sa semneze contracte de tip joint-venture cu Petroleos de Venezuela (Pdvsa), companie aflata in proprietatea statului.

Presedintele Venezuelei, Hugo Chaves, a declarat ca miscarea face parte dintr-o politica de asigurare a "suveranitatii" rezervelor de petrol din Venezuela, considerate cele mai mari din lume de catre guvernul de la Caracas.

"Asteptam sa incheiem o intelegere cu cele doua companii, chiar daca termenul a expiratÕÕ, a spus Ramirez.

In fiecare zi aproximativ 500 de mii de barili din productia totala de petrol, de 2,7 milioane de barili pe zi din Venezuela, sunt afectati de schimbarile contractuale.

Dacion, campul petrolifer detinut de Eni, produce 50.000 de barili pe zi , iar Jusepin, campul petrolier exploatat de compania franceza Total, 33.000 de barili pe zi.

Guvernul din Venezuela, care incearca sporirea controlului statului asupra productiei de petrol pentru a determina o crestere a veniturilor fiscale, afecteaza cresterea numarului de companii din sectorul petrolier care actioneaza pe aceasta piata.

Compania italiana Eni a declarat ca va da in judecata Petroleos de Venezuela in cazul in care nu va primi un pachet compensatoriu satisfacator pentru ceea ce numesc cei de la Pdvsa incheierea unilaterala a contractului.

Oficialii companiei italiene au declarat ca "intentia Eni este aceea de a solicita celor de la Pdvsa sa astepte pana cand se vor reface toate drepturile contractuale ale companiei noastre. In situatia in care nu se va ajunge la o conventie, Eni va da in judecata compania venezueleana pentru a-i fi recunoscute drepturile."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO