Business Internaţional

Veniturile bugetului grec sunt cu aproape 500 mil. euro sub ţintă

Veniturile bugetului grec sunt cu aproape 500 mil. euro sub ţintă

Foto Shutterstock

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

07.06.2012, 00:03 168

Veniturile Greciei din primele patru luni ale anului au fost cu 495 milioane euro sub ţinta convenită cu instituţiile financiare internaţionale, potrivit datelor prezentate ieri de ministerul Finanţelor, semn că viitorul guvern, dacă va continua calea austerităţii, va fi presat şi mai mult de creditorii internaţionali.

Stirile de ultima ora din presa locală sugerează rezultate foarte slabe şi în luna mai. Cotidianul Kathimerini a scris pe 25 mai că încasările din colectarea taxelor pentru primele 20 de zile ale lunii au fost cu 20% sub nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut.

Bank of America Merrill Lynch estimează că guvernul Greciei ar putea rămâne fără bani la începutul lunii iulie.

După alegerile din 17 iunie, "troica" - Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Cen­trală Europeană - "va constata mai mult ca sigur că Grecia a rămas în urmă în mai şi iunie", comentează Hol­ger Schmieding, eco­nomistul-şef al Beren­berg Bank citat de Bloomberg.

"Dacă în Grecia va ieşi un guvern dispus să coopereze (cu instituţiile financiare internaţionale - n. red.), troica va recalibra probabil programul în funcţie de noua poziţie financiară a statului", consideră analistul.

Grecii se pregătesc să meargă la urne pentru a doua oară în şase săptămâni. Votul ar putea determina dacă ţara va rămâne sau va pleca din zona euro. La alegerile din 6 mai, care nu au rezultat într-o coaliţie de guvernare, partidele care se opun măsurilor de austeritate convenite în acordul cu UE şi FMI au înregistrat scoruri fără precedent, alimentând temerile că statul ar putea părăsi blocul monetar.

Indicele principal al bursei de la Atena a scăzut cu 26% din 6 mai, în timp ce moneda euro s-a depreciat cu 4,8% faţă de dolar.

Evaziunea fiscală creşte în Grecia în medie cu 0,2% din PIB în perioadele apropiate alegerilor, deoarece co­lectarea taxelor încetineşte în ab­senţa supravegherii directe a poli­ticienilor, iar administraţia de stat efectuează mai puţine controale fiscale, potrivit unui studiu publicat anul trecut de eco­nomişii Spyros Skouras şi Nicos Chris­to­doulakis (fost ministru de finanţe), profesori la Universitatea de Eco­nomie şi Afaceri din Atena. Cei doi au analizat 13 scrutinuri electorale din perioada 1974-2009.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO