Business Internaţional

Vine relansarea? Bursele americane au sters pierderile inregistrate in 2009

14.06.2009, 14:59 8

Indicele Dow Jones Industrial Average, de referinta pentru Bursa de la New York, si-a anulat pierderile din acest an, dupa ce nivelul increderii in economie a crescut pe fondul semnelor ca cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial se apropie de sfarsit, scrie Bloomberg.

Dow Jones, care in data de 9 martie pierduse 25% din valoare fata de 1 ianuarie, si avusese cel mai slab inceput de an din istorie, a sters la sfarsitul saptamanii trecute pierderile inregistrate in 2009, fiind pe plus anul acesta cu 0,3%. Indicele a crescut cu 34% fata de minimul din 9 martie.
Speculatiile ca cele 12.800 mld. dolari pe care guvernul le-a cheltuit pentru a readuce economia pe crestere au ajutat indicele Dow sa urce peste valoarea de la inceputul anului, dupa ce falimentul GM si pierderile de peste 100 mld. $ ale Citigroup au tras indicele in jos. Dow Jones si-a recuperat pierderile din 2009 la doua saptamani dupa S&P500 si la noua dupa indicele NASDAQ.
"Cel mai critic moment pentru economie a trecut si acum trebuie sa privim inainte si sa asteptam ca economia sa revina pe crestere", a spus Hans Olsen, seful diviziei de investitii a JPMorgan Private Wealth Management din New York. "Faptul ca Dow si-a anulat pierderile este in mod evident o veste buna. Dow are un rol psihologic important pentru investitori".
Bursele europene au incheiat pe verde cea de-a patra saptamana consecutiva, ajutate de rapoartele privind investitiile Chinei si vanzarile din sectorul de retail din Statele Unite, care au completat sirul de dovezi ca recesiunea mondiala slabeste in intensitate. Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a avansat cu 1,7%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO