Business Internaţional

Wall Street-ul si-a revenit abia acum dupa 11 septembrie 2001

11.01.2006, 19:28 13

Dow Jones, principalul indice al Bursei de pe Wall Street, a atins, pentru prima data dupa patru ani si jumatate, valoarea de 11.000 de puncte.

Indicele Dow Jones a atins luni, la inchiderea Bursei de pe Wall Street, un nivel de 11.000 de puncte, pentru prima data dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, informeaza BBC News.

Principalul indice al Bursei de pe Wall Street a crescut luni, 9 ianuarie, cu 52,6 puncte, adica 0,48%, atingand nivelul de 11.011,9 puncte. Aceasta mult asteptata crestere vine ca urmare a optimismului aparut printre investitori, lucru datorat zvonurilor care prevad sfarsitul politicii Fed de majorare a ratei dobanzii.

Se asteapta ca aceasta crestere sa aiba o influenta pozitiva asupra burselor europene. Dar principalul indice al pietei bursiere nipone, Nikkei 225, a incheiat ziua de ieri cu o depreciere de aproape doua procente, scazand pana la 16.124,35 de puncte.

Indicele Dow Jones a atins acest nivel de 11.000 de puncte pentru prima data din data de 7 iunie 2001.

"Cu siguranta aceasta crestere reprezinta un factor psihologic asupra investitorilor, acestia devenind mai optimisti", a comentat Hans Olsen, ofiter sef de investitii la compania cu sediul in Boston Bingham Legg Advisers.

Printre cele 30 de companii care sunt incluse in calcularea indicelui Dow Jones se numara si Wal-Mart, I.B.M., McDonald''s si Alcoa. Acest indice nu cuprinde chiar toate companiile mari. Cateva dintre cele mai mari firme, printre care si Google sau Microsoft, sunt luate in calculul indicelui Nasdaq.

"Investitorii au realizat ca America a trecut peste cel mai mare soc de la Pearl Harbour incoace", este de parere Patrick Anderson, ofiter-sef al firmei de consultanta Anderson Economic Group. "Chiar si cu riscurile teroriste ce ne ameninta, economia americana este cea mai puternica din lume", a mai adaugat acesta.

General Motors a avut o contributie importanta la cresterea indicelui, lucru datorat in special declaratiilor facute de conducerea companiei la Salonul Auto de la Detroit. Oficiali ai companiei au afirmat ca procesul de vanzare a partii pe care compania o detine la General Motors Acceptance Corp decurge foarte bine. Aceasta miscare este esentiala pentru imbunatatirea ratingului GM. Actiunile companiei au crescut recent cu 7,7%, pana la un pret de 22,41 $ (18,54 euro). O alta veste buna pentru cei de la GM este imbunatatirea ratingului acordat companiei de catre analistii de la Goldman Sachs.

Pe langa cresterea de 0,48% a indicelui Dow Jones si ceilalti indici importanti au crescut. Indicele Standard & Poor a avut o crestere de 4,70 puncte, adica 0,37%, atingand valoarea de 1.290,15. Indicele composit Nasdaq a crescut cu 0,57%, pana la 2.318,69 puncte. Aceste cresteri ale indicilor survin pe fundalul previziunilor conform carora produsul intern brut al Statelor Unite va creste, in 2006, cu numai 3,4%. Inflatia

s-ar putea diminua pana la 2,9%, datorita pretului energiei, care va fi afectat de o usoara scadere, si probabilei incheieri a politicii Fed de majorare a dobanzilor.

Inceputul bun de an inregistrat de bursa newyorkeza arata ca anul 2006 va fi unul bun pentru investitorii la bursa. Economistul David Sowerby a afirmat ca primele zile de tranzactionare arata cam care va fi evolutia bursei pe tot parcursul anului.

Pe data de 7 martie 2005 indicele Dow Jones s-a apropiat la numai 16 puncte de nivelul de 11.000 de puncte, dar din cauza temerilor privind nivelul inflatiei si a pretului ridicat al petrolului nu a atins acest nivel.

Nivelul maxim atins de acest indice este de 11.722,98, atins in data de 14 iunie 2000. alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO