Business Internaţional

Zdrobirea yuanului, ultimul mare pariu din viaţa lui Soros

Miliardarul american George Soros şi-a câştigat faima în 1992 cu un pariu câştigat contra lirei sterline

Miliardarul american George Soros şi-a câştigat faima în 1992 cu un pariu câştigat contra lirei sterline

Autor: CătăIina Apostoiu

02.02.2016, 00:04 3064
Câştigarea pariului contra Băncii Angliei şi lirei sterline în 1992 i-a adus lui George Soros bani şi faimă mondială. Forţa speculatorilor a fost atât de mare încât guvernul britanic a retras lira din Mecanismul European al Ratelor de Schimb, anticamera euro.

Acum, unele dintre cele mai mari nume ale industriei fondurilor de hedging pun presiuni din ce în ce mai mari pe moneda Chinei, yuanul, creând premisele unei confruntări dure între Wall Street şi liderii celei de-a doua mari economii a lumii. Soros nu face niciun secret din faptul că pariază contra monedei chinezeşti, scrie Wall Street Journal.

Hayman Capital Management şi-a vândut cea mai mare parte a investiţiilor în acţiuni, materii prime şi obli­gaţiuni pentru a se concentra pe po­ziţii short contra monedelor asiatice, incluzând yuanul şi dolarul Kong Kongului. Acesta este cel mai mare pariu pe care firma cu sediul în Dallas îl face de la pariul profitabil făcut cu ani în urmă împotriva pieţei rezi­den­ţiale americane.

Kyle Bass, director al Hayman, crede că yuanul s-ar putea deprecia cu până la 40% în următorii trei ani.

Traderul miliardar Stanely Druckenmiller şi managerul de fonduri de hedging David Tepper şi-au stabilit la rândul lor poziţii împotriva yuanului, iar Greenlight Capital al lui David Einhorn deţine opţiuni pe deprecierea yuanului.

Pariurile vin într-o perioadă extrem de delicată pentru liderii chinezi. Guvernul ţării luptă pe mai multe fronturi pentru a evita o aterizare dură a economiei, a face faţă unui sistem bancher adânc îndatorat şi a controla tranziţia economiei către o creştere bazată pe consum.

Aşteptările de depreciere a yuanului au generat un val de retrageri de capital din partea cetăţenilor chinezi şi a investitorilor străini. Deşi încă se laudă cu cele mai mari rezerve valutare, de 3.300 de miliarde de dolari, China s-a confruntat cu ieşiri enorme de capital în ultimele luni.

Fondurile de hedging pariază că ţara va permite monedei locale să se deprecieze în continuare pentru a stopa hemoragia de capital şi a resuscita economia.

Efortul este mult mai riscant, însă, decît în cazul unei monede a cărei valoare este stabilită de piaţă. La începutul acestui an, instituţiile de stat chineze au cumpărat un volum atât de mare de yuani pe piaţa din Hong Kong, unde străinii îţi plasează cea mai mare parte a pariurilor, încât costurile de finanţare overnight au urcat puternic la 66%, făcând dificilă finanţarea poziţiilor short şi împingând yuanul mult în sus.

Situaţia s-a complicat după ce miliardarul George Soros a anunţat că pariază împotriva monedelor asiatice.

Câteva zile mai târziu, un comentariu a fost publicat de agenţia de ştiri de stat Xinhua, avertizând că „speculatorii radicali“ care încearcă să parieze împotriva monedei chineze vor „suferi pierderi uriaşe“ în condiţiile în care autoritatea monetară chineză ia „măsuri eficiente de stabilizare a valorii monedei“.

Comentariul i-a făcut pe unii manageri de fonduri să-şi stopeze pariurile împotriva yuanului. Unii şi-au restrâns sau chiar au renunţat la astfel de pariuri, în timp ce alţii spun că se uită cu interes la alte monede asiatice pentru a face pariuri similare.

Pariurile împotriva yuanului au luat amploare din august anul trecut, când banca centrală chineză a devalorizat în mod neaşteptat moneda cu 2% în raport cu dolarul american. Mişcarea a alimentat speculaţii că Beijing-ul va fi nevoit în cele din urmă să decupleze yuanul de dolar şi să urmeze exemplul altor ţări în a-şi devaloriza moneda pentru a stimula creşterea economiei.

Printre firmele care au câştigat de pe urma pariurilor împotriva yuanului se numără Scoggin Capital Management şi Emerging Sovereign Group al Carlyle Group, potrivit unor surse familiare cu situaţia.

Din august, China a impus diverse reglementări pentru a stabiliza cursul şi a stăvili ieşirile de capital, iar oficialii chinezi au arătat că nu încearcă să slăbească yuanul pentru a câştiga un avantaj asupra partenerilor comerciali, invocând necesitatea evitării unei spirale dăunătoare de devalorizări competitive. China încă îşi poate stimula economia prin intermediul unor politici de natură fiscală, spun economiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO