Business Internaţional

Zeci de mii de sloveni protesteaza fata de introducerea cotei unice

28.11.2005, 17:57 19

Cateva zeci de mii de persoane au participat, sambata, la Ljubljana, la un miting prezentat de sindicate drept cea mai ampla manifestatie din istoria tarii, protestand fata de un proiect guvernamental de reforma fiscala, care prevede cresterea TVA, relateaza AFP.

Conform declaratiilor organizatorilor si estimarilor agentiei STA, la miting au participat circa 40.000 de persoane. Politia a estimat numai 25.000 de persoane care au raspuns la apelul lansat de principalele sindicate din tara si de organizatiile pensionarilor si studentilor.

Premierul Janez Jansa, reprezentant al partidului de centru-dreapta SDS, intentioneaza sa elimine impozitul pe salarii si sa creasca nivelul TVA de la 8,5 la 20 la suta pentru produsele alimentare de baza si servicii, in cadrul unui proiect de impunere a cotei unice de impozitare.

Miile de protestatari si liderii sindicali au cerut guvernului sa dea ascultare solicitarilor lor si sa renunte la planul de reforma. In opinia lor, reforma ar fi in detrimentul drepturilor salariatilor si ar cobori nivelul de trai din tara. "Aceasta reforma ii avantajeaza pe cei bogati, facand viata si mai scumpa pentru cei mai saraci", a declarat Dusan Semolic, liderul principalului sindicat independent din Slovenia, ZSSS.

Organizatorii afirma ca manifestatia a fost cea mai importanta desfasurata dupa inlaturarea comunismului si declararea independentei Sloveniei, tara cu doua milioane de locuitori. Ales in octombrie 2004, Jansa a declarat, in momentul prezentarii reformei, ca "statele Uniunii Europene care au lansat cele mai curajoase si complete reforme" sunt "cele care inregistreaza cele mai bune progrese". Slovenia, care intentioneaza sa adopte moneda euro in 2007, este cea mai prospera dintre cele zece tari care au aderat anul trecut la UE, cu un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de 18.450 de euro.

In acelasi timp, autoritatile europene de la Bruxelles pregatesc o legislatie fiscala noua, prin care companiile de pe continent ar putea opera intr-un cadru comun. Planul de creare a unei rate comune de impozitare a veniturilor corporatiste va fi finalizat pana la sfarsitul anului, conform declaratiilor lui Laszlo Kovacs, comisarul european pe probleme de fiscalitate.

Problemele fiscale existente in Uniunea Europeana sunt puse in mare parte pe seama noilor state membre, care practica niveluri foarte scazute ale impozitului aplicat veniturilor companiilor. De asemenea, faptul ca foarte multe state postcomuniste au adoptat sistemul cotei unice de impozitare a inspirat o serie intreaga de dezbateri si in randul membrilor vechi ai Uniunii Europene, pentru care presiunea a crescut vizibil.

Companiile europene care doresc sa faca delocalizari sunt chestionate din ce in ce mai des pentru a demonstra ca schimbarea locatiei este facuta din ratiuni justificate, nu doar de dragul taxelor scazute. Multe dintre acestea trebuie sa gestioneze foarte atent riscul de a deveni prea concentrate asupra taxelor, deoarece aceasta le-ar putea afecta reputatia. In orice caz, analistii spun ca marile corporatii si-au crescut semnificativ aversiunea fata de risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO