Business Internaţional

Zi oscilanta pentru bursele europene si rosie pentru Asia

08.01.2008, 16:11 16

Dupa perioada de la inceputul anului in care indicii bursieri europeni au scazut, actiunile europene au crescut ieri usor. Indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat cu 0,34% la mijlocul sedintei de tranzactionare de la Londra, la 353,19 puncte, scrie Bloomberg.
Aprecierea cotatiei actiunilor companiilor farmaceutice si de telecomunicatii a fost contracarata de evolutia slaba a titlurilor bancilor si ale retailerilor.
Indicii nationali au scazut in 10 din cele 18 piete de capital vest-europene deschise. Indicele britanic FTSE 100 a crescut cu 0,3%, cel german DAX s-a majorat cu 0,5%, la jumatatea programului de tranzactionare, iar indicele francez CAC a crescut cu 0,44%.
Indicele european Stoxx 50 a castigat 0,3%, in vreme ce indicele Eurostoxx 50, care masoara evolutia actiunilor din zona euro, a crescut cu 0,2%.
Actiunile France Telecom au crescut cu 2,7%, un titlu al companiei fiind cotat la 24,96 de euro. Totodata, cotatia actiunilor Deutsche Telekom, cel mai important operator german de telefonie, a atins 15,09 euro, in crestere cu 1,5%.
Titlurile GSK, cea mai mare companie farmaceutica din Europa, au crescut cu 2,4%, la 1.307 de pence, iar cele ale AstraZeneca, al doilea mare producator de medicamente britanic, s-au apreciat cu 1,6%, la 2.143 de pence. Si titlurile Shell, cea mai mare companie petroliera europeana, au avut de castigat ieri, o actiune Shell fiind cotata la 2.176 de pence, cu 1,3% mai mult decat in sedinta precedenta. Printre companiile importante care au pierdut ieri se numara Credit Suisse Group si Marks & Spencer Group.
Spre deosebire de indicii europeni, indicii asiatici au continuat sa se deprecieze ieri, pentru a treia zi consecutiv, pe fondul ingrijorarilor ca incetinirea ritmului angajarilor din SUA va duce la instalarea unei perioade de recesiune in cea mai puternica economie din lume. Indicele japonez Nikkei 225 a pierdut 1,3%.
Cele mai mari pierderi le-au inregistrat actiunile Samsung, cel mai mare exportator sud-coreean, si cele ale gigantului minier BHP Billiton.
"Ideea unei recesiuni in Statele Unite incepe sa prinda din ce in ce mai mult contur", a declarat Jason Teh, manager al unui fond in valoare de 5,3 miliarde de dolari pentru Investors Mutual, in Sydney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO