Companii

10 milioane $ asteapta proiecte de eficienta energetica

16.11.2001, 00:00 41



Fondul Roman de Eficienta Energetica (FREE) creeat de catre Guvernul Romaniei si Banca Mondiala va porni la drum cu 10 milioane de dolari in mai putin de doua luni, conform unei HG publicate luna aceasta in Monitorul Oficial.

Fondul se constituie de fapt intr-un instrument de finantare a acelor proiecte care vizeaza scaderea intensitatii energetice si reducerea emisiilor poluante in atmosfera.

In fapt, FREE va acoperi pana la 80% din finantarea proiectului aprobat intr-o prima faza, urmand a fi acordate imprumuturi intre 100.000 si un milion de dolari pentru fiecare proiect. De asemenea, aceste imprumuturi vor fi acordate pe termen de doi-trei ani.

Cele zece milioane - bani cu care pleaca la drum FREE - sunt acordati de catre Global Environnement Fund (GEF), bani care ajung sa finanteze proiectele din Romania prin intermediul Bancii Mondiale.

O alta sursa de finantare pentru FREE o vor constitui agentiile donatoare (de exemplu USAID), banci de dezvoltare precum si banci locale si straine.

Trebuie mentionat faptul ca banii furnizati de catre GEF prin intermediul Bancii Mondiale, ca si cei care provin de la alti donatori sunt granturi (credite nerambursabile).

FREE acorda imprumuturile la o dobanda fixa, care va fi stabilita in perioada imediat urmatoare, dar care, pentru a fi atractiva, trebuie sa se situeze sub nivelul dobanzilor bancare.

Cine pot fi beneficiarii acestor fonduri?

Pentru obtinerea unui imprumut de la FREE se pot adresa proiecte eligibile de catre reprezentantii autoritatilor locale, indiferent de domeniul de activitate, precum si companii de tip ESCO (companii care presteaza servicii de eficienta energetica existente in Occident, insa nu si la noi).

Pentru a fi apreciat eligibil de catre FREE, un proiect trebuie sa prezinte o rata interna de rentabilitate de cel putin 15% si sa indeplineasca conditiile de acordare ale creditului, care pot fi dictate in functie de finantator.

De exemplu, fund managerul (cel care administreaza FREE) poate acorda finantare pentru un proiect fie in conditii agreate de catre GEF, fie de catre un alt donator, in functie de ai cui sunt banii acordati.

In domeniul eficientei energetice Romania, ca si alte tari din zona Europei Centrale si de Est (Noua Europa) prezinta un cosnum energetic de 2,5-3 ori mai ridicat decat cel inregistrat in statele occidentale. Cu toate acestea, veniturile sunt de zece pana la 12 ori mai mici decat in Uniunea Europeana.

In scopul pregatirii specialistilor in cadrul autoritatilor locale, care sa poata realiza proiecte eligibile in conditiile impuse de FREE sau de alti finantatori a fost demarata in primavara acestui an un program regional numit MUNEE (Municipal Network Energy Efficienty) acest program este finantat integral din surse externe, o parte din fonduri provenind de la USAID.

In cadrul acestui program, USAID sustine prin intermediul APER (Asociatia Politicilor Energetice din Romania) si a filialelor Alliance to Save Energy (ASE) aceste cursuri de specializare a reprezentantilor autoritatilor locale pentru sustinerea unor proiecte eligibile.

In materia eficientei energetice, au fost prezentate adevarate rapoarte de tara in fata USAID de catre reprezentantii locali ai ASE si ai APER.

Concluzia este ca Polonia, care a inceput mult mai devreme proiecte in acest sens, se apropie cele mai mult de standardele europene in domeniu, in timp ce tari precum Ucraina nu se afla intr-un stadiu prea avansat.

In 2001, USAID a acordat aproximativ 900 de mii de dolari autoritatilor din Serbia prin intermediul ASE-ului local incepand din luna aprilie a acestui an, in timp ce Romania a beneficiat de numai 50.000 de dolari din luna iulie a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO