Companii

A menţinut veniturile cu investiţii de 60 de milioane de euro

A menţinut veniturile cu investiţii de 60 de milioane de euro

Patrice Lespagnol

Autor: Cristina Rosca

13.04.2011, 23:48 148

Patrice Lespagnol, 52 de ani, cel care a condus în ultimii treiani operaţiunile din România ale gigantului francez Carrefour, apreluat conducerea subsidiarei din Grecia, urmând a fi înlocuit decătre François-Melchior De Polignac.

Lui Lespagnol i-a fost încredinţată o afacere de aproape 2,7mld. euro, cât reprezintă vânzările Carrefour pe pieţele din Greciaşi Cipru (cele două ţări sunt analizate împreună în raportulfinanciar anual al Carrefour), ţări în care francezii au 521 demagazine, dintre care 256 de magazine de proximitate, 227 desupermarketuri şi 38 de hipermarketuri.

Ce a realizat Lespagnol pe piaţa locală? Lespagnol a preluatfuncţia de director executiv al Carrefour România în aprilie 2008,când economia era încă în perioada de boom.

Anul 2008 a fost totodată cel mai bun an pentru CarrefourRomânia, în condiţiile în care cifra de afaceri a fost de 1,19 mld.euro, în creştere faţă de 866 mil. euro în anul anterior, cu untotal de 40 de magazine.

La scurt timp după venirea lui Lespagnol economia româneas­că aintrat în recesiune, consumul a început să scadă, iar veniturileCarrefour au intrat pe o pantă descendentă. Totuşi, francezul acontinuat extinderea reţelei, dar s-a axat în primul rând pesegmentul de supermarketuri, astfel că la sfârşitul mandatului lasăo reţea de 58 de unităţi. O altă măsură luată de Lespagnol a fostrenunţarea anul trecut la brandul Carrefour Express în favoareaCarrefour Market, sub care sunt operate acum toate supermarketurilegrupului.

Carrefour a ajuns la o reţea de 35 de supermarketuri în prezentîn România, faţă de circa 19 la finalul lui 2008, iar în aceeaşiperioadă retailerul francez a deschis şi două hipermarketuri,ajungând la un total de 23 de uni­tăţi, în urma unor investiţiiestimate la circa 60 de milioane de euro.

Acesta a fost preţul plătit pentru a menţine vânzările companieila un nivel apropiat, scăderea afacerilor de anul trecut fiind dedoar 0,4%.

Pe de altă parte, pentru eficientizarea reţelei în 2009francezii au închis hipermarketul din proiectul Armonia Brăila,pentru ca un an mai târziu să fie închise şi trei supermarketuri,în Hunedoara, Baia Mare şi Turda.

Pentru acest an Carrefour a anunţat deschiderea a douăhipermarketuri - în Botoşani şi Bucureşti - şi continuareaprocesului de expansiune pe segmentul supermarketurilor, fără apreciza numă­rul de magazine care urmează a fi inaugurate.

Cel care se va ocupa de extinderea Carrefour în România va fiFrançois-Melchior De Polignac, în vârstă de 38 de ani, care apreluat funcţia de director executiv Carrefour România.

El preia astfel businessul de 1,13 mld. euro al retaileruluifrancez în România şi va trebui totodată să coordoneze lansarea pepiaţa locală a unui nou format de magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO