Companii

Acord LUKOil si Gazprom, cu bataie pe Romania

30.03.2005, 00:00 32


Gigantul petrolier rus LUKOil si cel al gazelor Gazprom au incheiat un parteneriat strategic pe 10 ani, care vizeaza actiuni comune pe piata Rusiei, dar si in Romania, Ungaria si Bulgaria, potrivit agentiei de presa Dow Jones, care-l citeaza pe Alexei Miller, presedintele Gazprom. "Active care sunt interesante pentru LUKOil ar putea avea nevoie in viitor de acorduri de furnizare gaze pe termen lung", a comentat Alexei Miller la finalul intalnirii cu Vagit Alekperov, presedintele LUKOil.


Grupul petrolier rus si-a anuntat deja interesul pentru achizitia combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, dar si a sursei sale de materii prime - complexul petrochimic Arpechim Pitesti, aflat acum in structura Petrom.


Grupul rus este interesat de o expansiune a afacerilor pe piata romaneasca in domeniul petrochimiei.


LUKOil este cel mai mare jucator strain de pe piata petroliera romaneasca si al treilea jucator dupa Petrom si Rompetrol. Rusii dispun de o retea de circa 250 statii si rafinaria Petrotel Ploiesti. Investitiile sale pe piata romaneasca se apropie de jumatate de miliard de dolari.


De cealalta parte, Gazprom este unicul furnizor extern de gaze al Romaniei, importurile fiind pe un trend de crestere si acoperind peste 30% din piata.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO