Companii

Actionarii fabricii de paine Berceni raman cu ochii in soare

20.03.2001, 00:00 62



Compania de panificatie Berceni Bucuresti a obtinut anul trecut un profit net de 6,22 miliarde de lei, de 4,7 ori mai mare decat cel din 1999, la o cifra de afaceri de 207,79 miliarde de lei. Din acest profit net nu vor fi distribuite insa dividende, actionarii hotarand transferarea integrala a banilor in rezerve.

Bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an aprobat de adunarea generala a actionarilor prevede cresterea cifrei de afaceri la 350 miliarde de lei si cresterea profitului net la 14,1 miliarde de lei.

Cifra de afaceri a societatii in 1999 a fost de 111 miliarde de lei, iar profitul net de atunci a fost de 1,35 miliarde de lei, repratizat integeral la fondul de dezvoltare. Ultimul dividend platit de Berceni a fost in 1998, cand societatea a acordat 16 lei/actiune.

Societate produce si comercializeaza produse de panificatie si dispune de o retea comerciala puternica in toate sectoarele bucurestiului.

Berceni Bucuresti, al carei actionar majoritar este fondul de investitii Broadhurst, a anuntat recent finalizarea reevaluarii activelor, operatiune care a condus la triplarea capitalurilor proprii, dar nu va acorda actiuni gratuite.

Diferentele au rezultat din cauza faptului ca activele din patrimoniul acestei societati sunt incluse in contabilitate la preturile anilor 1994-1995. Reevaluarea activelor s-a facut prin aplicarea unui coeficient de corectie asupra valorii activelor, tinand in final cont de valoarea de piata a bunurilor respective, in cazul in care prin simpla multiplicare ar fi rezultat o valoare mult prea mare.

Berceni Bucuresti ar putea, in urma acestei operatiuni de reevaluare, sa-si majoreze capitalul social cu 26,8 miliarde de lei. Compania are un capital social de 14,1 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.

Valoarea suplimentara rezultata este de aproape doua ori mai mare decat actualul capital social al Berceni, rezultand in urma unei eventuale majorari a capitalului social 1,88 actiuni gratuite la o actiune veche sau o cretere corespunzatoare a valorii nominale.

Diferentele de reevaluare au fost trecute insa contul de rezerve.

In acesta situatie, actionarii companiei raman si fara dividende si fara actiuni gratuite.

Pretul actiunilor Berceni a crescut sustinut in ultima perioada la Bursa de Valori, ascensiunea pretului din acesta luna fiind de 11,61%. Evolutia ascendenta a fost declansata la inceputul anului pe fondul sperantei investitorilor ca societatea va reevalua activele si va acorda actiuni gratuite.

Pretul actiunilor Berceni a urcat de la circa 600 de lei la sfarsitul anului trecut pana la un maxim de 1.300 lei/actiune, la jumatatea lunii trecute. Cel mai mare salt s-a produs in luna ianuarie, can in doar cateva zile s-a produs dublarea cursului.

Brokerii spun ca in lipsa unor actiuni gratuite, pretul titlurilor Berceni va cobori accentuat, putand chiar reveni la nivelurile de anul trecut.

Actiunile Berceni se tranzactioneaza la Bursa de Valori din 4 august 1998, interval in care s-au rulat peste 10 milioane de actiuni.

Cel mai bun pret pentru actiunile Berceni Bucuresti dateaza din 10 mai 1999, cand cursul a urcat pana la 1.449 de lei/actiune.

Anul trecut pe fondul unei scaderi sustinute s-a consemnat minimul absolut pentru aceste actiuni, cursul coborand in februarie 2000 pana la 590 lei/actiune. In ultima sedinta titlurile Berceni au fost tranzactionate la 1.250 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO