Companii

Actionarii Montero au proiecte imobiliare de aproape 100 mil. euro

27.01.2004, 00:00 39

Compania imobiliara Metropola Imobiliar, detinuta de actionarii grupului de distributie de medicamente Montero, intentioneaza sa investeasca 90 de milioane de euro pentru constructia unui centru de afaceri (Pumac Business Center) in Bucuresti, pe bulevardul Iuliu Maniu.
Centrul va va fi multifunctional si va avea pe langa spatii pentru depozitare si birouri si un centru de intretinere si agrement.
"Centru va avea o suprafata construita de peste 100.000 de metri patrati si va necesita o investitie de 90 de milioane de euro. Pana in prezent, in celelalte proiecte, am apelat la surse de finantare proprii sau la credite de investitii insa pentru Pumac Business Center luam in considerare si atragerea unui fond de investitii in afacere", a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Tudorache, director general al M Grup, din care fac parte atat Montero cat si Metropola Imobiliar.
Metropola Imobiliar a finalizat de curand proiectul Dealu Spirei Business Center, centru de afaceri care include un imobil pentru birouri cu o suprafata de circa 1.450 metri patrati si un depozit de 688 metri patrati. Un alt proiect al companiei este si constructia Centrului de distributie Montero Bucuresti.
"Proiectele finalizate au necesitat investitii de 10 milioane de euro, iar proiectele in derulare (inclusiv Pumac Business Center) vor necesita un total al investitiilor de 100 de milioane de euro. In prezent, suma incasata din chirii este de 1,1 milioane de euro pe an, iar la finalizarea proiectelor in curs estimam ca aceasta suma va creste la aproximativ 15 milioane de euro pe an", a precizat Tudorache.
Directorul grupului M a precizat ca Metropola Imobiliar are deja 60 de clienti, cu domenii de activitate diverse.
"Pe langa inchiriere, posibilitatea vanzarii imobilelor este deschisa investitorilor interesati", a spus Radu Tudorache.
Metropola Imobiliar este detinuta, la fel ca si Montero, de un fond de investitii sloven si un  grup de oameni de afaceri romani.
Montero este una din cele mai mari companii de distributie de medicamente de pe piata romaneasca, avand o cifra de afaceri de mai multe zeci de milioane de dolari. Actionariatul companiei este romano-sloven.
La sfarsitul anului trecut, piata spatiilor de birouri oferea un total de peste 400.000 mp, din care aproximativ 90.500 mp reprezentau spatii noi, intrate pe piata in 2003. Alti 143.000 de metri patrati se pregatesc, potrivit studiilor, pentru anul acesta si anul viitor.
Cea mai mare parte dintre proiectele imobiliare de tip Business Center se vor concretiza in Piata Victoriei si arterele adiacente (Buzesti, Titulescu, Dr. Felix) care concentreaza aproximativ 40% din totalul cladirilor programate a fi livrate in urmatorii doi ani, restul fiind orientat catre zona de nord a capitalei (Piata Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, Nicolae Caramfil, Calea Dorobanti, Piata Presei Libere).
Cu toate acestea, oferta de spatii de birouri de clasa A este deocamdata restransa, iar birourile care vor fi livrate in acest an si anul viitor vor fi relativ rapid absorbite. Aceasta inseamna ca desi oferta de spatii de birouri clasa A va creste, aceasta nu se va traduce intr-o scadere a nivelului general al chiriilor ci intr-o mentinere la nivelul actual. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO