Companii

Advent International ridica inca 300 milioane euro pentru zona Romaniei

26.04.2004, 00:00 32



Febra ridicarii de fonduri de investitii pentru Europa Centrala si de Est continua, grupul american Advent fiind aproape de a lansa al treilea sau fond consecutiv, de 300 - 350 milioane euro, pentru aceasta zona.



Desi reprezentantii Advent nu au dorit sa comenteze informatia din cauza restrictiilor impuse de organismele de reglementare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa aloce pana la 50 milioane euro pentru constituirea unui fond de investitii cu o valoare de 300-350 milioane euro, succesor al Advent Central&Eastern Europe II, infiintat in 1998.



Advent Central&Eastern Europe II este in Romania actionar majoritar al companiilor Euromedia (outdoor), Terapia Cluj (medicamente) si unul din cei mai importanti actionari minoritari ai operatorului de telefonie mobila Mobifon.



Valoarea investitei BERD va depinde de capitalul initial al noului fondului. Potrivit BERD, fondul are ca obiectiv atragerea a 300 milioane euro, dar nu mai mult de 350 milioane euro.



Conducerea BERD va analiza proiectul pe 25 mai.



Pe langa suma alocata de banca europeana, sant asteptate investitii de la o serie de investitori institutionali din Europa si Statele Unite ale Americii, precum si alte institutii financiare internationale.



Noul fond va aplica, probabil, la fel ca si celelalte doua, o strategie de private equity: identificarea companiilor cu potential de a ajunge printre liderii pietei, cresterea si restructurarea acestora si apoi vanzarea lor catre un investitor strategic.



Reprezentantii Advent vor adopta o atitudine activa in managementul firmelor din portofoliu, urmand sa ocupe pozitii in consiliile de conducere si sa propuna masuri de restructurare.



Administratorul fondului va fi compania americana Advent International Corporation, una din cele mai importante societati de administrare din lume.



BERD a participat, in anul 1988, cu circa 27 milioane de dolari, la capitalul initial de 180 milioane dolari al Advent Central&Eastern Europe II. Fondul detine participatii in Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia, Romania si Turcia.



In afara de Advent, mai multe companii de administrare a investitiilor si-au anuntat intentiile, sau chiar reusitele, de a ridica fonduri care sa profite de oportunitatile de crestere oferite de tarile din valul unu si doi de aderare la Uniunea Europeana.



Compania poloneza Enterprise Investors a anuntat de curand ca a finalizat ridicarea unui fond nou, al cincilea, pentru Europa Centrala si de Est. Capitalizarea fondului este de 200 de milioane de euro, Romania urmand sa beneficieze, in functie de oportunitatile oferite, de o parte din acestia.



Baring Asset Management, care administreaza Baring Central Eastern Europe (actionar al Topway si Infopress), este de asemenea in demersuri pentru ridicarea unui fond nou de investitii pentru aceasta zona.



Copernicus Capital Partners, parte a grupului polonez Copernicus, intentioneaza sa infiinteze anul acesta primul fond destinat sustinerii financiare a fondurilor de investitii - un asa-numit "fond al fondurilor" - anticipand investitii de cel putin 100 de milioane de dolari (81,36 milioane de euro) in tarile din Estul si Centrul Europei. Acest grup va realiza contributii cu o valoare cuprinsa intre 5 si 15 milioane de euro la fondurile de investitii care opereaza deja in regiune.



La randul sau, grupul slovac Poteza a deci sa lanseze un nou fond de investitii - Poteza Adriatic Fund care ar putea aduce in zona central si est europeana un capital de peste 75 de milioane de euro.



Si fondul britanic Mezzanine Management a finalizat recent demersurile pentru infiintarea Accession Mezzanine Capital (AMC) - primul fond central european destinat firmelor aflate intr-o etapa intermediara intre inceputul activitatii si listarea la bursa. Valoarea capitalului strans de la investitorii institutionali se ridica la 115 milioane de euro.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO