Companii

Alexandrion: Cel mai târziu anul viitor intrăm pe piaţa din SUA

 Alexandrion: Cel mai târziu anul viitor intrăm pe...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

11.02.2015, 15:51 455

Nawaf Salameh, CEO-ul şi preşedintele Alexandrion, spune că va crea un departament de export în cadrul firmei şi ţinteşte piaţa din SUA.

"Exportul este de până în 5% din afaceri. Cele mai mari pieţe sunt Spania, Italia. Exportul nostru va fi unul strategic, nu haotic. Aş vrea să acoperim toată Europa, dar şi America Latina. Dacă nu anul acesta, la anul sigur intrăm pe piaţa din SUA", a declarat Nawaf Salameh.

 Alexandrion Grup România, cel mai mare producător local de băuturi spirtoase deţine o fabrică lângă Ploiesti.

Compania a fost fondată de omul de afaceri român de origine siriană Nawaf Salameh şi a terminat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 101 mil. lei (aproape 23 mil. euro), cu 5% în plus faţă de nivelul înregistrat anterior, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. În 2013, compania a revenit pe profit după trei ani în care a înregistrat pierderi şi a raportat un câştig de 5,7 mil. lei (circa 1,3 mil. euro) faţă de un minus de 21,6 mil. lei (4,8 mil. euro) în anul precedent.

Compania activează pe mai multe pieţe, printre care cea de brandy (cu marca Alexandrion), de whisky (cu brandurile de import Grant’s şi Glenfiddich), pe cea de vinars cu Brâncoveanu şi pe cea de vodcă cu brandul Alexander. Totodată, Alexandrion are în portofoliu şi alte băuturi spirtoase precum Kreskova sau Cava D’Oro.

Primul brand lansat a fost Alexandri­on, prima sti­clă ie­şind de pe linia de producţie în martie 1997, iar după un an compania a scos pe piaţă şi Kreskova Vodka.

Nawaf Salameh, cetăţean român de origine siriană, a venit prima dată în România în 1983 şi a fost student al Universi­tă­ţii de Medicină Carol Davila din Capitală, facultate pe care a terminat-o în 1991.

Pe lângă afacerea cu bău­turi spirtoase, Nawaf Salameh mai deţine şi o fabrică de granit în judeţul Constanţa ope­rată de firma Sidera Stone şi circa 3.000 de hectare de teren în judeţul Constanţa. Totodată, el mai are şi un dealer de maşini Alexandrion Motors, conform ultimelor date. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO