Companii

Alfred Toepfer a luat doua silozuri de la actionarii Avicola Buzau

Alfred Toepfer a luat doua silozuri de la actionarii Avicola Buzau
17.03.2010, 23:11 1279

Trei antreprenori romani, Viorel Gavril Fetinca, Bogdan Stancasi Bogdan Gruia, care detineau 95% din Cerealcom Giurgiu si-auvandut actiunile catre filiala locala a gigantului olandez AlfredC.Toepfer, unul dintre cei mai discreti jucatori din comertul cucereale, cu afaceri de 332 de milioane de euro in 2008 inRomania.

Valoarea tranzactiei, care a avut loc la jumatatea luniidecembrie 2009, nu a fost facuta publica, atat fostii actionari,cat si reprezentantii Alfred Toepfer refuzand sa furnnizezeinformatii pe aceasta tema.

Restul actiunilor (circa 5% din companie) sunt detinute incontinuare de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului(AVAS), care a intrat in companie in urma cu cinci ani cu un aportde 140.000 de lei (38.600 de euro).

Din chirie, in proprietate

Cerealcom Giurgiu detine doua silozuri, unul de 35.000 de tonesi celalalt de 10.000 de tone, potrivit datelor din piata. Anterioracestei tranzactii, din 2005 pana in 2009, spatiile detinute deCerealcom Giurgiu erau operate cu chirie de catre Alfred C.Toepfer. Compania Alfred Toepfer a fost asistata in aceastatranzactie de avocatii firmei NNDKP (Nestor).

"Marii comercianti nu sunt interesati neaparat sa cumperesilozuri, prefera sa stea cu chirie sau sa foloseasca serviciile dela terti, cum ar fi Agricover, de exemplu pentru ca investitia incapacitate este destul de mare si nu este neaparat usor derecuperat. Cred ca in aceasta situatie a fost o oportunitate cares-a legat de businessul lor si de activitatea de export", este deparere Robert Arsene, directorul general al grupului Agricover, cuactivitati in productia de seminte si distributia de produseagricole.

Cei trei antreprenori romani, Fetinca (41 de ani), Stanca (48 deani) si Gruia (40 de ani), care au cumparat pachetul majoritar alcomerciantului de cereale din Giurgiu in 2004 de la AsociatiaSalariatilor Cerealcom Giurgiu, potrivit datelor oferite de OficiulNational al Registrului Comertului (ONRC), sunt si proprietariicompaniei Aaylex Trading, care detine 66,06% din actiunile AvicolaBuzau.

Raman cu Avicola Buzau

Producatorul buzoian de carne de pasare a rulat in 2008 afaceride 28 mil. euro. La sfarsitul lui 2009 cei trei actionari ies dinafacerea cu cereale din Giurgiu.

Cerealcom Giurgiu a raportat pentru 2008 afaceri de aproape150.000 de euro si pierderi de peste doua ori mai mari, potrivitdatelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Pana in 1999, cand aajuns sa fie administrata de salariati, compania a apartinutstatului prin intermediul Fondului Proprietatii de Stat.

In 2004, cei trei oameni de afaceri se asociaza si cumparaaproape in proportii egale pachetul majoritar al Cerealcom Giurgiu.Dupa renuntarea la Cerealcom Giurgiu, antreprenorii raman cu grupulde firme Aaylex, format din companiile Aaylex Trading (parteacentrala a grupului), Aaylex Distribution (distributia pentru toatefirmele Aaylex din industria alimentara), Avicola Buzau (crestereapasarilor), Lipia (cu activitate in piata preparatelor dinpanificatie) si Simex (companie cu activitati in domeniulimobiliar), potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO