Companii

Alpiq nu are nicio şansă să câştige în instanţă anularea procedurii insolvenţei la Hidroelectrica

Autor: Carol Dan

06.10.2012, 18:39 477

"Pe lege, pe argumente juridice, băieţii deştepţi nu au nicio şansă să li se accepte recursul, dar în justiţie este posibil orice. Curtea de Apel trebuie să îşi asume decizia pe care o va lua", a declarat sâmbătă Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Compania de stat este în insolvenţă din 20 iunie. Una dintre cauzele care au determinat intrarea în insolvenţă este reprezentată de contractele cu traderii de energiei, aşa-zişii "băieţi deştepţi".

Traderii de energie cumpărau electricitatea de la Hidroelectrica la preţuri reduse şi o revindeau la tarife mult mai mari pe piaţă.

Borza a adăugat că insolvenţa decurge foarte bine, iar decizia de intrare în această procedură a Hidroelectrica a fost anunţată la cel mai înalt nivel.

Euro Insol a denunţat în ultimele luni mai multe contracte de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica, unele dintre aceste acorduri fiind încheiate până în 2018.

Potrivit lui Borza, "băieţii deştepţi" cer în instanţă beneficii pentru viitor, adică veniturile pe care le-ar fi avut în perioada 2012-2018 dacă acordurile lor cu Hidroelectrica nu ar fi fost denunţate.

Potrivit lui Borza, contastaţiile depuse de companiile Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie, din grupul elveţian Alpiq, ar fi depuse ilegal, aceste două societăţi neavând calitatea de creditori ai Hidroelectrica.

"Alpiq-urile au depus ilegal aceste contestaţii, pentru că, potrivit legii, doar creditorii pot cere asta. Or, cele două firme nu au fost acceptate la masa credală. Judecătorul nu a acceptat o serie de dovezi depuse de noi, dar în schimb a acceptat de la Alpiq-uri inclusiv articole din ziare drept probe. Asta ne-a pus p gânduri", a spus Borza.

El a adăugat că se aştepta ca traderii de energie să depună recurs la decizia Euro Insol de a le denunţa contractele cu Hidroelectrica, dar are aşteptări şi de la judecători să aplice obiectiv legea.

Borza a precizat că dacă instanţa va accepta recurdurile depuse de cele două firme, toate acordurile de vânzare a energiei ar fi nule, iar Hidroelectrica va fi nevoită să reia toate contractele directe de vânzare a energie.

El a mai spus că intenţionează să solicite "băieţilor deştepţi" în instanţă plata diferenţei între preţul la care au cumpărat în perioada 2009-2012 energia de la Hidroelectrica şi veniturile pe care le-au obţinut din vânzarea ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO