Companii

“Am simtit prima scadere abrupta a pietei de mobilier”

28.10.2009, 23:12 37

Piata de mobilier de birou, estimata la circa 80-100 mil. euro,a scazut cu 40% in trimestrul trei al acestui an, potrivitestimarilor reprezentantilor importatorului Corporate OfficeSolutions.

"In trimestrul trei putem spune ca am inregistrat o primadepreciere semnificativa, intrucat nu au existat proiecte reportatedin primele luni ale anului, iar proiectele sau tranzactiile noi aufost putine", a spus Horatiu Didea, director comercial al CorporateOffice Solutions (COS).

Cumulat insa, in primele noua luni ale anului, piata, care esteextrem de fragmentata, a avut o scadere de 30%. Sute de companiiprezente pe aceasta nisa au afaceri intre 10.000 si 100.000 deeuro.

"Asa cum anticipam la jumatatea acestui an, multe companii maricare deja planificasera sa se mute anul acesta nu si-au anulatplanurile, insa fie au decis sa pastreze mobilierul existent, fies-au orientat catre segmentele mai scazute, iar mobilierul superlow-cost a castigat teren", a mai spus Didea.

El a precizat ca ultimul trimestru nu va inregistra schimbarisemnificative fata de perioada precedenta intrucat se vor livrafoarte putine cladiri de birouri.

"Piata amenajarilor pentru spatii de birouri ramane incontinuare in contractie deoarece, pe fondul crizei economice, carese adanceste in Romania, majoritatea companiilor amana luareadeciziilor privind relocarea", a mai spus Didea.

COS a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 15 mil.euro, in crestere cu 13,5% comparativ cu 2007 si in linie cuestimarile initiale. La inceputul anului compania a anuntat calucreaza cu patru scenarii posibile de buget pentru 2009.

"In general am redus costurile operationale, cele cu benzina,telefon consumabile, delegatiile de afaceri. De asemenea, am operatreduceri de bugete de marketing si training. Reducerile insa aufost benefice. Avand in vedere ca scaderea vanzarilor in acest anva fi intre 5 si 25% si luand in considerare reducerile facute panain acest moment, suntem optimisti in ceea ce priveste perioadaurmatoare", spune Didea. El precizeaza ca intervalul mare devariatie a vanzarilor se datoreaza "probabilitatii mai mici sau maimari de a semna anumite proiecte de amenajare pana la sfarsitulanului".

In legatura cu 2010, COS estimeaza ca va fi similar cu 2009.

Principalii producatori romani de mobilier de birou suntMobexpert Office, Silvarom, GreenForest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO