Companii

Amonil, din nou pe piata libera a gazelor

06.03.2003, 00:00 13

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia se intoarce pe piata libera a gazului, dupa ce a fost anulata decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale privind retragerea acreditarii de consumator eligibil de gaze naturale. Amonil si-a pierdut calitatea de consumator eligibil in toamna anului trecut.
Amonil Slobozia a incheiat anul financiar cu o cifra de afaceri de aproximativ 47-48 milioane dolari.
In acest moment, piata de gaze este liberalizata in proportie de 25%, ceea ce reprezinta ponderea consumatorilor eligibili in consumul total de gaze. Consumatorii eligibili sunt aceia care pot sa-si negocieze direct cu furnizorul sau producatorul contractele de livrare, in conditiile in care pretul reglementat are valoarea unui pret maximal pe piata libera.
Amonil Slobozia impreuna cu alti patru producatori de ingrasaminte chimice din Romania (Azomures, Doljchim, Turnu si Sofert) se numara printre beneficiarii unui ajutor de 82 milioane dolari, acordat de catre stat micilor producatori agricoli sub forma subventionarii integrale a costului ingrasamintelor agricole.
Ordonanta de Urgenta care a aprobat acordarea subventiilor pentru micii agricultori a fost aprobata in luna noiembrie a anului trecut si estima valoarea totala a ajutorului la 2.130 de miliarde de lei (64 milioane dolari) la nivelul intregii tari.
Publicate in Monitorul Oficial in acest an, normele au stabilit repartitia ajutorului pe judete si au suplimentat valoarea totala a programului cu peste 600 miliarde de lei, adica 18 milioane dolari.
Cantitatea de ingrasaminte alocata programului, 333.896 tone, va mari cu peste 35% productia de profil din Romania, in scadere drastica dupa 1990.
Amonil Slobozia este listata pe Bursa de Valori din Bucuresti, ultim,ul pret fiind de 134 leui/actiune, la care capitalizarea de piata ajunge la circa 4,4 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO