Companii

Analiză ZF. 10 ANI DIN VIAŢA COMPANIILOR-LIDER ÎN BUSINESS. Cum a evoluat businessul Mediplus în ultimul deceniu: cifra de afaceri s-a dublat, iar profitul s-a majorat de patru ori

Analiză ZF. 10 ANI DIN VIAŢA COMPANIILOR-LIDER ÎN...

Autor: Georgiana Mihalache

26.03.2019, 00:05 331

ZF a început o serie de articole în care prezintă în câteva cifre-cheie modul în care au evoluat în ultimul deceniu companiile - lider de piaţă din economie.

Mediplus, cel mai mare distribuitor de medicamente de pe piaţa locală, a încheiat anul 2017 cu afaceri de 3,8 miliarde de lei şi, în ciuda scăderii afacerilor cu circa 2% faţă de anul anterior, şi-a păstrat poziţia de lider în piaţă. Faţă de acum zece ani, businessul Mediplus s-a dublat, deşi marja de profit nu a depăşit 4% în această perioadă. Compania face parte din grupul A&D Pharma, care mai include lanţurile de farmacii Sensiblu şi Punkt şi o divizie de vânzări. Anul 2017 a marcat un punct de cotitură pentru grupul farmaceutic, care a fost cumpărat de fondul de investiţii ceh Penta Investments într-o tranzacţie estimată la 350-400 mil. euro.

Bazele Mediplus au fost puse de patru antreprenori străini - Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid, oameni de afaceri extrem de discreţi, care în 1997 au decis să înfiinţeze distribuitorul de medicamente, iar în acelaşi an au deschis şi prima farmacie Sensiblu.

Istoria A&D Pharma include şi o listare la bursa de la Londra în 2006, pentru ca mai apoi să se retragă, cinci ani mai târziu.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO