Companii

Andrei Cionca, cofondator & CEO, Impetum Group: Principalele îngrijorări pentru anul care vine sunt inflaţia accelerată, o criză energetică şi o recesiune economică

Andrei Cionca, cofondator & CEO, Impetum Group:...

Autor: Alexandra Matei

27.12.2022, 12:26 179

Printre temerile managerilor români, potrivit Studiului Confidex S2 2022, se numără şi creşterea costurilor cu materia primă şi utilităţile (40%), dar şi scăderea vânzărilor, a clienţilor şi a comenzilor (34%). @ Un paradox este faptul că managerii români sunt la un maxim de relaxare, întrucât au dobândit o anumită rezilienţă din crizele precedente.

Andrei Cionca, cofondator & CEO al Impetum Group, este de părere că în 2023 urmează o perioadă de aşteptare în economie, care vine după doi ani marcaţi de pandemia de Covid-19, dar şi de creşterile de preţ şi provocările vizibile la nivel macroeconomic, generate de războiului din Ucraina declanşat la începutul acestui an.

Pentru anul care vine, spune el, principalele îngrijorări sunt inflaţia accelerată, o criză energetică şi o recesiune economică.

„Cred că primul trimestru al anului viitor va fi un trimestru de aşteptare. Cred că, de fapt, tot anul viitor va fi unul de clarificare. Eu spun că, practic, timp de un an şi jumătate va fi această clarificare în economie. Ca manager, eu văd anul următor ca fiind un an plin de provocări. Trebuie să fim extrem de prezenţi şi de agili, să facem exact ce ne spune piaţa, să fim mereu puţin înaintea pieţei”, a spus Andrei Cionca, cofondator & CEO al Impetum Group, într-un interviu recent acordat ZF.

Cei mai mulţi dintre managerii români sunt de părere că îi va afecta inflaţia accelerată (89%), o criză energetică (84%) şi o recesiune economică (82%), arată rezultatele celui mai recent studiu Confidex, publicate de Impetum Group.

Totodată, printre temerile acestora, potrivit Studiului Confidex S2 2022, se numără şi creşterea costurilor cu materia primă şi utilităţile (40%) şi scăderea vânzărilor, a clienţilor şi a comenzilor (34%).

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), afirmă Andrei Cionca, poate reprezenta un sprijin pentru manageri.

„Dacă am da drumul banilor din PNRR, eu cred că primul trimestru din 2023 ar putea fi un trimestru foarte bun pentru noi. Sunt în continuare optimist”, a adăugat acesta.

CEO-ul Impetum Group mai spune că viziunea macroeconomică a managerilor români este una negativă despre tot ceea ce urmează - o majoritate covârşitoare dintre ei văd scăderea PIB-ului, creşterea inflaţiei, devalorizarea leului faţă de dolar, dar şi scăderea investiţiilor publice şi private.

În acelaşi timp, subliniază el, paradoxul este că pe o scară de la 0 la 10, managerii români sunt la un maxim de relaxare.

„Indicatorul mediu pe toate componentele măsurate - agricultură, industrie şi energie elctrică, construcţii, comerţ, transport, distribuţie şi depozitare şi servicii - este de 5.1, ceea ce înseamnă că managerii români sunt mai mult realxaţi decât îngrijoraţi”, a detaliat Cionca.

La nivel general, încrederea managerilor români în economie a scăzut în a doua parte a acestui an, până aproape de nivelul de la finalul anului 2020, la 44.4, însă a rămas peste nivelul perioadei similare din 2021, potrivit rezultatelor studiului Confidex S2 2022.

Faptul că managerii români sunt mai puţin îngrijoraţi, datorită rezistenţei pe care au căpătat-o în urma crizelor din ultimii doi ani, spune CEO-ul Impetum Group, este un lucru pozitiv.

„Managerii au dobândit suficient de multă rezilienţă după ce au trecut prin n crize în această perioadă – criza sanitară, criza lanţurilor de aprovizionare, criza de creştere a dobânzilor, criza preţurilor la energie şi a războiului. Asta îi face să nu mai fie atât de îngrijoraţi”, a mai spus Andrei Cionca.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO