Companii

ArcelorMittal Galaţi renunţă la încă 1.050 de angajaţi

ArcelorMittal Galaţi renunţă la încă 1.050 de angajaţi

Autor: Adrian Cojocar

28.04.2011, 23:47 309

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic dinRomânia controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, a anunţatcă 1.050 de angajaţi vor părăsi compania până la sfârşitul acestuian în urma unor scheme de plecări voluntare.

"Angajaţii au fost informaţi despre rezultatele finale aleschemei de plecări voluntare. 1.460 de cereri au fost primite, iar1.050 au fost acceptate. Acest fapt ilustrează pentru noideopotrivă necesitatea de a îmbunătăţi productivitateacombinatului, dar şi cea de a reţine competenţele. Plecările se vorderula până la finele acestui an", au precizat repre­zentanţiiArcelorMittal Galaţi.

Salariaţii care se înscriu în schema de plecări voluntareprimesc o sumă fixă de bani şi mai multe salarii compensatorii înfuncţie de vechime, pachetele compensatorii oferite ridicându-se lamai multe zeci de mii de lei.

De la preluarea combinatului de la Galaţi în anul 2001 grupulMittal a deschis aproape în fiecare an câte o schemă de plecărivoluntare, pe fondul cărora numărul salariaţilor s-a redus cu circa1.000-2.000 pe an.

Dacă la privatizare în combinatul gălăţean lucrau circa 27.600de muncitori, până la finalul acestui an vor mai rămâne doar 8.300de angajaţi. Principalul scop al disponibilizărilor este creştereaproductivităţii care se află cu mult sub nivelul celei mediiînregistrate la nivelul ţărilor vestice.

Potrivit unei analize realizate de ZF, pentru a atinge oproductivitate apropiată de media europeană, de 700-800 detone/angajat, numărul de angajaţi din cadrul ArcelorMittal Galaţiimplicaţi direct în producţie ar trebui să fie de aproximativ 5.600de oameni în condiţiile revenirii producţiei combinatului lanivelul de dinainte de criză, de 4,5-5 mil. tone oţel brut pean.

În acest an, specialiştii din industrie estimau că ArcelorMittalGalaţi va produce circa 2,5 milioane de tone de oţel brut, ceea cereprezintă o creştere faţă de anii 2009 şi 2010.

Conducerea combinatului a demarat recent o nouă investiţie învaloare de 25 mil. euro pentru modernizarea laminorului de tablă pelângă investiţia de 53 mil. euro necesară modernizării furnalului 5închis pe fondul crizei.

În urma investiţiilor realizate de companie şi necesarul demuncitori se va reduce treptat. După repornirea furnalului nr. 5,programată pentru jumătatea acestui an, reprezentanţiiArcelorMittal Galaţi estimau că producţia anuală s-ar putea dubla,până la apro­xi­mativ 4,2 mil. tone oţel brut.

În 2009 compania a raportat o pierdere de 334 mil. euro după ceafacerile au scăzut cu peste un miliard de euro, la 846 mil. euro,iar anul trecut pierderile s-au atenuat la circa 10 mil. euro,potrivit lui Thierry Le Gall, directorul general al ArcelorMittalGalaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO