Companii

Argus va transforma uleiul in biodiesel

09.03.2006, 00:00 22

Producatorul de ulei Argus Constanta va demara o investitie pentru productia de biodiesel, incercand astfel sa foloseasca ca materie prima excesul de productie de ulei de folarea soarelui, in conditiile in care pe piata, pretul uleiului a scazut sub costurile de productie din cauza unei oferte in crestere.

Argus, companie controlata de salariati, a incheiat primele noua luni ale anului trecut pe pierdere.

Societatea intentioneaza sa produca biodiesel din ulei semirafinat, urmand sa directioneze catre productia de combustibil uleiul pe care nu reuseste sa il plaseze pe piata.

"Consumul de ulei comestibil nu creste direct proportional cu nivelul de trai, iar anul trecut au fost redeschise fabricile de ulei de la Craiova si cea de la Slobozia, conditii in care pe piata a existat un exces de oferta, preturile au scazut sub costuri, iar cele mai multe dintre fabrici au incheiat anul trecut pe pierdere", a declarat Vasile Leu, directorul Argus.

El a mai precizat ca decizia a fost favorizata si de cresterea cotatiei titeiului pe plan mondial, productia de biodiesel fiind rentabila de la o cotatie de 60 de dolari a barilului de titei. Ieri, barilul era cotat la 61 de dolari.

"Exista o directiva a Uniunii Europene care prevede ca 2% din combustibilul folosit trebuie sa fie regenerabil din 2007, urmand ca pana in 2010 procentul sa creasca la 5,75%. Directorul companiei a spus ca este in tratative cu mai multi potentiali investitori din agricultura sau industrie pentru a realiza o companie mixta care sa produca combustibilul.

Leu estimeaza ca compania ar putea incepe productia la finalul acestui an sau la finalul anului trecut. Productia ar urma sa se cifreze la 20-30.000 de tone anual.

Argus a inregistrat in primele trei trimestre pierderi in valoare de 3,7 milioane de lei (1,02 milioane de euro), in comparatie cu castigurile nete in valoare de aproximativ 5,7 milioane de lei (1,4 milioane de euro) obtinute in aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri realizata de companie in primele noua luni a fost de peste 110,62 de milioane de lei (30,7 milioane de euro), mentinandu-se aproximativ la acelasi nivel ca in perioada similara din 2004. Argus a fost afectat anul trecut si de aprecierea leului. Compania nu a publicat inca rezultatele financiare pe intreg anul 2005.

Ultimele tranzactii cu actiunile companiei s-au derulat la 2,15 lei/actiune, capitalizarea bursiera fiind de 22 milioane de euro. Intentia de a incepe productia de biodiesel a fost anuntata de mai multe companii in ultimele luni, pe fondul necesitatii de a pune in practica directivele europene, dar si ca urmare a cresterii cotatiilor titeiului.

Printre acestea se numara grupul portughez Martifer, care construieste o unitate de productie in localitatea Lehliu, judetul Calarasi, in urma unei investitii de circa 50 milioane de euro. Grupul de firme Racova Com-Agro-Pan, detinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, va investi in acest an circa 18 milioane de euro pentru constructia unei fabrici de combustibil biodiesel la Vaslui, materia prima urmand sa fie asigurata din productia proprie, in timp ce reprezentantii Rompetrol au anuntat ca intentioneaza sa produca biodiesel pe platforma Petromidia. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO