Companii

Astra Vagoane Calatori mizeaza pe afaceri de 25 mil. euro

18.02.2003, 00:00 25

Societatea Astra Vagoane Calatori SA, care activeaza in domeniul productiei si reparatiei de material rulant, preconizeaza ca va realiza o cifra de afaceri de circa 25 mil. euro anul acesta si o rata a profitului de peste 10% din valoarea cifrei de afaceri.
Compania este partenerul ales de grupul german Siemens sa produca si sa asambleze 63 de automotoare din totalul celor 120 de automotoare ce vor fi livrate de compania germana pana in 2007 catre CFR Calatori, in baza unui contract in valoare de 321 mil.euro.
Contractul de achizitie de material rulant, cel mai mare ca valoare pentru industria feroviara romaneasca dupa 1989, potrivit unor estimari facute de oficialii CFR Calatori, isi va produce primele efecte asupra companiei aradene catre finele acestui an.
"Contractul nu va avea un impact semnificativ asupra cifrei de afaceri a societatii in acest an, care se va produce,cel mai probabil, in anul al treilea sau al patrulea de contract, adica prin 2005. Asamblarea primelor trenuri la Arad va incepe in toamna acestui an", a declarat pentru Ziarul Financiar Valeriu Blidar, reprezentant al companiilor romanesti Tristar si Xedox, care detin impreuna aproximativ 80% din actiunile companiei Astra Vagoane Calatori SA.
Ce va castiga compania din aceasta afacere?
"In primul rand, este vorba de un castig de imagine, apoi speram sa extindem pas cu pas colaborarea cu germanii pe diverse domenii", afirma Blidar, care a refuzat insa sa dezvaluie valoarea comenzii Astra in cadrul contractului de 321 mil.euro "din motive de confidentialitate".
Primele trenuri asamblate la Arad vor putea intra in circulatie pana in aprilie 2004, conform unor surse apropiate afacerii.
Reprezentantul principalilor actionari ai companiei estimeaza ca societatea a realizat anul trecut o cifra de afaceri in valoare de circa 20 milioane euro si o rata a profitului de 9-10% din valoarea cifrei de afaceri.
CFR Calatori, Alstom (Franta) si Metrorex Bucuresti au fost, anul trecut, principalii parteneri de afaceri ai companiei aradene, cu o pondere de aproximativ 85% din cifra de afaceri.
Potrivit reprezentantului companiei, Astra "nu are concurenta in domeniul fabricatiei de material rulant (vagoane, componente), iar pe segmentul lucrarilor de reparatii concureaza cu Atelierele CFR Grivita si fosta fabrica de vagoane Pascani (n.red. - Remar Pascani)".
Compania a investit in 2002 aproximativ un milion de dolari in modernizarea unei hale de productie, pregatind terenul pentru asamblarea trenurilor. "Programul investitional va continua si in acest an, fiind prevazute investitii cu peste 20% mai mari fata de 2002, in valoare de 1,2-1,5 mil.euro", a precizat Valeriu Blidar.
Astra Vagoane Calatori SA s-a privatizat in iulie 2000, prin preluarea unui pachet de actiuni de aproximativ 80% de la FPS (fostul Fond al Proprietatii de Stat, acum APAPS) de catre cele doua companii, Tristar Bucuresti si Xedox Arad, specializate in productia de componente autobuze, troleibuze, potrivit lui Blidar. Blidar nu a precizat care sunt actionarii celor doua companii.
"Societatea a inregistrat pierderi de 123 miliarde lei in 1999, anul anterior privatizarii, iar in momentul preluarii avea pierderi de 27 miliarde lei. Pana la finele anului 2000, am reusit sa reducem pierderile pana aproape de 0, iar din anul urmator am intrat pe profit", explica Blidar.
Compania si-a majorat, anul trecut, capitalul social de la 14 miliarde lei la 37 miliarde lei. Pe langa principalii actionari mentionati deja, peste 20% din actiuni sunt detinute de persoane fizice si juridice.
Personalul companiei aradene numara, in prezent, aproximativ 1.000 angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO