Companii

Avalanşa verde. În circa trei luni, eoliene şi solare de peste 2.000 MW, circa 2,2 mld. euro, au obţinut contractele de racordare

Avalanşa verde. În circa trei luni, eoliene şi solare...

Autor: Roxana Petrescu

10.08.2023, 00:07 4681

De la multinaţionale la mici antreprenori locali, toţi vor o felie din cea mai fierbinte afacere a momentului, regenerabilele.

Menţinerea unei „contabilităţi“ a proiectelor de energie verde care primesc avizele sau contractele de racordare la reţea devine un fel de misiune imposibilă, ceea ce se întâmplă acum în România depăşind primul val de regenerabile, din 2009-2014.

Cu schema de sprijin prin Contracte pentru Di­ferenţă (CfD) aproape de lansare, este de aşteptat ca această cursă pentru obţinerea actelor necesare să se încingă şi mai tare. Ultimul update al site-ului Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, arată o aglomeraţie tot mai mare în clubul celor care au contractul de racordare la reţea, o piesă cheie în tot puzzle-ul realizării unui proiect de energie verde. Astfel de la finalul lunii aprilie şi până luna trecută peste 2.000 MW de proiecte eoliene şi solare au obţinut contractul tehnic de racordare la reţeaua Transelectrica, iar dacă se vor realiza, acestea ar necesita investiţii de peste 2 miliarde de euro.

Graba de a obţine avizele necesare este mai mare ca niciodată în contextul în care România este pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru prima licitaţie de proiecte verzi care vor fi finanţate prin CfD-uri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO