Companii

Azomures aduce 3,4 milioane de euro la Chimpex Constanta

08.03.2005, 00:00 29

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures va investi 125 miliarde de lei (3,4 milioane de euro) in cadrul unei operatiuni de majorare a capitalului social al companiei Chimpex Constanta, unul din principalii operatori portuari din zona Portului Constanta. Azomures este actionarul majoritar al Chimpex, cu 74,3%.



Banii pe care urmeaza sa ii aduca Azomures reprezinta obligatia investitionala pe care compania si-a asumat-o cand a preluat Chimpex. In conditiile in care majorarea se va face prin acordarea dreptului de preferinta, capitalul social al Chimpex ar urma sa fie majorat cu cel mult 168 miliarde de lei (4,6 milioane de euro), actionarilor minoritari urmand sa le fie acordat dreptul de a subscrie direct proportional cu participatia detinuta.



"Actionarul majoritar al Chimpex reprezentat de societatea Azomures intentioneaza realizarea acestei majorari pe de o parte in vederea respectarii obligatiei investitionale pe care si-a asumat-o prin contractul de preluare a Chimpex, iar pe de alta parte pentru a putea fi asigurate fondurile necesare modernizarii companiei", a comentat Mihai Zaharia, directorul general executiv al Chimpex. Azomures a preluat Chimpex anul trecut, producatorul de ingrasaminte chimice fiind si cel mai important partener comercial al Chimpex, cu o pondere in cifra de afaceri a operatorului portuar de aproximativ 25%.



Majorarea de capital se va face prin aport in numerar, actionarii Chimpex inregistrati in registrul actionarilor la data de 18 martie putand subscrie la un pret de 25.000 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a titlurilor si in acelasi timp sub pretul la care actiunile Chimpex se tranzactioneaza pe RASDAQ.



Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 36.500 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 2,7 milioane de euro.



Pentru aprobarea acestei majorari, conducerea Chimpex a convocat o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) pentru 24 martie.



Investitiile pe care Chimpex intentioneaza sa le realizeze cu banii obtinuti din majorarea de capital sunt indreptate in directia modernizarii utilajelor cu scopul principal de crestere a capacitatii de operare.



Anul trecut, prin terminalul Chimpex au trecut aproximativ 2,3 milioane de tone, cu 15% mai mult decat in 2003.



Lucrarile aferente acestui program de investitii vor incepe cel mai devreme in trimestrul al doilea al anului, potrivit conducerii Chimpex, si sunt programate sa se finalizeze pana la sfarsitul anului.



"Vrem ca o data cu definitivarea acestor investitii, cantitatea de produse care va trece pe la noi sa poata creste in 2006 pana la 4 milioane de tone, iar in urmatorii ani sa se tripleze comparativ cu situatia din 2004", a precizat Zaharia. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO