Companii

Azomures ar putea trimite acasa o parte din angajati din cauza gazului scump

29.03.2006, 00:00 14

Producatorul de ingrasaminte chimice din Targu-Mures ar putea trimite in somaj tehnic o parte din angajati pana la finalizarea negocierilor privind pretul de livrare al gazului metan si reluarea activitatii la capacitate maxima.

In combinat mai functioneaza in acest moment o singura instalatie de amoniac, care reprezinta circa jumatate din capacitatea de productie a Azomures, conform unei informari trimise de companie Bursei de Valori. Celelalte instalatii au fost oprite inca de la jumatatea lunii ianuarie cand temperaturile foarte scazute au determinat o criza a gazelor in sistemul national si nu au fost repuse in functiune nici pana in prezent.

Rezultatele companiei pe primul trimestru au fost compromise din cauza intreruperii productiei, inca de la inceputul lunii februarie Azomures acumuland pierderi de ordinul milioanelor de dolari.

La acestea s-ar putea adauga penalitati din partea clientilor.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a oferi informatii suplimentare in legatura cu acest subiect.

Conform liderilor sindicatului lucratorilor din Azomures, vor intra in somaj tehnic circa 800 de angajati din cei aproximativ 3.000 de salariati ai combinatului. Sunt vizati lucratorii de la instalatiile care nu au mai fost pornite in februarie, respectiv o statie de azot din cele doua existente si cea de NPK (ingrasaminte complexe - n.r.).

Compania estimeaza ca somajul tehnic va dura pana la sfarsitul lunii aprilie, cand spera sa finalizeze negocierile cu Romgaz privind pretul de livrare al gazelor naturale, care reprezinta principala materie prima utilizata in procesul de productie al ingrasamintelor chimice.

La inceputul acestei luni conducerea Azomures avertiza ca alimentarea cu gaze naturale a combinatului ar putea fi oprita, in contextul neintelegerilor referitoare la pretul de livrare, iar combinatul ar putea fi inchis. Producatorul de ingrasaminte chimice a continuat totusi sa functioneze intrucat Romgaz nu a sistat livrarea gazului metan.

Azomures s-a confruntat cu probleme si anul trecut cand a anuntat in repretate randuri ca-si va opri activitatea, dar a reusit sa incheie anul cu profit.

Scumpirea gazului metan pe parcursul lui 2005, dar si conflictul dintre conducere si sindicate privind incheierea contractului colectiv de munca au determinat conducerea companiei sa hotarasca de cateva ori inchiderea combinatului, insa aceasta hotarare nu a fost dusa la bun sfarsit.

In aceste conditii, compania a reusit sa revina pe profit pana la sfarsitul anului, desi inregistrase pierderi de circa 1,1 milioane de euro in primul trimestru. Azomures a incheiat anul cu un profit net de 4,65 milioane de euro, in scadere cu 33% fata de 2004, dar peste nivelul de profit bugetat, de 0,65 milioane de euro. Mai mult, cifra de afaceri a companiei a inregistrat o crestere de 17%, pana la 188,8 milioane de euro.

Actionarul majoritar al Azomures este compania cu capital turcesc Transworld Fertilizers Holding, care detine circa 56% din capitalul social.

Principalii actionari minoritari ai companiei sunt fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, care detin impreuna 20,75% din actiuni, Azomures Holdings, cu circa 10%, si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 7,7%.

Actiunile Azomures sunt tranzactionate la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,228 lei/actiune.

La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 34,2 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO