Companii

Bani la limita pentru plata medicamentelor compensate si gratuite

10.04.2003, 00:00 16

Confruntate cu o criza fara precedent, Ministerul Sanatatii sI CNAS au decis suplimentarea cu aproape 2.000 de miliarde de lei a fondurilor pentru plata medicamentelor compensate si gratuite, dupa cum a declarat Cristian Celea, directorul general al CNAS.
De fapt, este vorba de 1.950 de miliarde de lei, suma provenita din bugetul pentru trimestrul patru al anului in curs. Potrivit oficialului CNAS, pana acum, alocatia lunara pentru medicamente compensate si gratuite era de 575 de miliarde de lei (fara plata datoriilor), bani care s-au dovedit a fi insuficienti. De exemplu, anul trecut alocatia lunara era de aproximativ 600 de miliarde de lei.
Alaturi de deblocarea sumelor suplimentare pentru medicamente este foarte probabil ca, din aceasta saptamana sa intre in vigoare noua lista a medicamentelor gratuite si compensate, realizata la recomandarea specialistilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Conform specialistilor OMS, compensarea ar trebui facuta la nivelul pretului de referinta (respectiv cel mai mic) si nu cel din raft, care a dus la dublarea cheltuielilor comparativ cu anul 2002.
Decizia de deblocare a banilor a fost salutata de Colegiul Farmacistilor din Romania care, insa, a decis sa isi scoata membrii in strada
Farmacistii sustin ca traverseaza cea mai neagra perioada din ultimul deceniu, datoriile pe care CNAS amana sa le plateasca ducand la falimentarea a aproape zece% din farmacii, la sincope in aprovizionare si la imposibilitatea bolnavilor de a primi medicamente gratuite si compensate.
In aceasta saptamana s-ar putea incheia plata datoriilor catre farmacii pentru cele doua categorii de medicamente, conform asigurarilor date de Eugeniu turlea, presedintele CNAS, la ultima videoconferinta cu prefectii.turlea considera, insa, ca in unele localitati au aparut "exagerari" ale farmaciilor, care nu elibereaza medicamente desi au contracte semnate in acest sens.
turlea crede ca "sunt probleme" si in ceea ce priveste plata arieratelor spitalelor, intrucat unele unitati sanitare au solicitat noi fonduri. "Dupa ce CNAS a deblocat banii pentru plata datoriilor, au aparut brusc noi solicitari ale spitalelor, ceea ce face necesar* o reanalizare a situatiei", a spus seful CNAS.
El a cerut directorilor spitalelor si caselor judetene sa intocmeasca mai repede documentatia necesara pentru a primi de la trezorerie fondurile pentru plata datoriilor.
Presedintele CNAS a spus, de asemenea, ca sunt in curs de alocare 41 de miliarde de lei pentru serviciile de Salvare, urmand ca, pe viitor, unitatile care au nevoie de fonduri sa mai primeasca 11 miliarde de lei.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO