Companii

BASF concediaza 4.000 de angajati

08.08.2001, 00:00 28



BASF AG, cel mai mare grup german de produse chimice, a anuntat ieri ca in urmatoarele 18 luni va face 4.000 de concedieri, cu 1.200 mai mult fata de reducerile de personal estimate de companie pana acum.

Decizia companiei germane este motivata de scaderea cu 15% a profitului operational inregistrat in al doilea trimestru al acestui an, pana la 746 milioane de euro (656 mil.$) Valoarea vanzarilor in aceasta perioada a fost de 8,3 milioane de euro, in scadere cu 7%.

BASF a anuntat inca din luna iunie ca profitul ar putea scadea, in special datorita costurilor mari ale materiilor prime si mediului economic nefavorabil.

Conducerea firmei germane a anuntat atunci si ca isi va reduce cu o cincime investitiile de capital, insemnand inchiderea a zece centre de productie si diminuarea productiei la o serie de alte fabrici, dar fara sa precizeze cate locuri de munca vor fi afectate de aceste masuri.

Prin acest plan, BASF estimeaza o reducere a costurilor cu 400 de milioane de euro (340 mil.$), iar prin restructurarea activitatii sale din intreaga lume se asteapta ca pana la sfarsitul anului 2002 sa se mai faca economii de 160 milioane de euro.

Compania estimeaza ca veniturile din acest an vor fi mai mici decat cele obtinute in 2000. "In conditiile unei piete destul de volatile, trebuie sa acceptam faptul ca in acest an nu ne vom putea ridica la nivelul performantelor obtinute in 2000", a spus Juergen Strube, directorul executiv al BASF.

Grupul de produse chimice a aratat insa, ca isi mentine obiectivul privind o rata de crestere de zece procente a profitului operational din acest an, cu toate ca aceasta va necesita "eforturi extraordinare" din partea companiei.

Cele mai importante companii din aceasta industrie au fost afectate, in perioada aprilie-iunie, de diminuarea cererii pentru produsele chimice si mase plastice in sectoare precum constructia de autovehicule si electronice. Preturile ridicate la gazele naturale si titei au avut, de asemenea, un impact negativ asupra industriei chimice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO