Companii

Baxi spera la triplarea afacerilor cu garantia de 8 ani

27.07.2004, 00:00 23



Cifra de afaceri a Baxi Romania, filiala locala a grupului britanic producator de centrale de termice Baxi, a ajuns la aproximativ 1,5 milioane de euro in primele cinci luni ale anului.



Baxi Romania estimeaza ca va realiza, in acest an, o cifra de afaceri de 12-15 milioane de euro, de peste trei ori mai mare decat totalul vanzarilor din 2003, cu care sa acopere 12-15% din piata centralelor termice, dupa cum afirma Claudiu Stanciu, directorul general al societatii.



Peste 90% din vanzari sunt realizate, in fiecare an, in perioada iunie-noiembrie.



Compania mizeaza pe triplarea afacerii prin lansarea pe piata garantia de 8 ani la centralele termice, in conditiile in care termenul uzual de garantie pe piata romaneasca de profil este la 2-3 ani.



Deja, miscarea facuta de catre Baxi Romania este studiata de catre competitori, unii dintre acestia luand in calcul si ei o prelungire a termenului de garantie la produsele proprii.



Firma, care are in portofoliu si marca Westen, estimeaza pentru acest an vanzari de aproximativ 30.000 de centrale termice, fata de 9.050 unitati in 2003, an in care detinea, potrivit estimarilor proprii, 5% din piata.



Grupul britanic Baxi a realizat anul trecut afacerin de peste 1 mld. euro, fiind unul dintre liderii europeni in sisteme de incalzire. Actionarii majoritari ai grupului Baxi sunt fondurile de investitii BC Partners si Electra, printre cele mai mari de pe piata romaneasca.



De fapt, Baxi este printre putinii jucatori care mizeaza in Romania pe o asemenea rata de crestere a afacerilor proprii, in contextul unui recul general inregistrat pe piata de la inceputul anului.



Piata centralelor termice, cu vanzari estimate intre 160 si 190 milioane euro in 2003, este de asteptat sa scada in acest an pentru prima oara in ultimii ani, in contextul in care accesul consumatorilor la centralele termice este restrictionat. Formalitatile de debransare sunt mult mai greoaie acum si costisitoare.



Deja, importatorii si producatorii de centrale termice au inregistrat scaderi mari ale vanzarilor, ajungand chiar si la 50%.



Vanzarile de centrale termice pe piata romaneasca sunt estimate la aproximativ 218.000 - 220.000 de unitati, conform unor studii de piata. Pozitii foarte bune au ocupat anul trecut brandurile Ariston, Vaillant, Saunier Duval, Protherm, Junkers, precum si marca locala Motan (produsa de catre grupul Kober).
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO