Companii

BCR vrea sa lanseze un fond mutual pentru economisire

15.07.2004, 00:00 23

Dupa ce au muncit multi ani pentru a recastiga increderea investitorilor, administratorii de fonduri incep sa caute acum solutii pentru celelalte probleme care impiedica dezvoltarea pietei, cum ar fi inclinatia ridicata spre consum a persoanelor fizice in detrimentul economiilor si investitiilor.
Reprezentantii BCR Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BCR cred ca succesul unui fond mutual nu depinde neaparat de flexibilitatea acestuia ci uneori chiar din contra. Societatea vrea sa lanseze un fond nou de investitii, cu profil de fond de acumulare, ai carui investitori sa fie penalizati daca nu investesc regulat. "Romanii vor sa economiseasca, dar de maine, nu de azi," spune Doru Tiberiu Puiu, directorul BCR Asset Management. Inclinatia persoanelor fizice spre consum in detrimentul economisirii a devenit evidenta in ultimii ani, odata cu aparitia creditelor de consum.
Multi dintre cei care platesc aproape dublu pentru un produs electrocasnic cumparandu-l prin intermediul unui credit isi asuma plata dobanzilor stiind ca nu ar putea sa se dispenseze de acei bani daca nu ar avea o obligatie.
Investitorii pe care BCR Asset Management vrea sa ii atraga vor semna un contract prin care se vor angaja sa investeasca o anumita suma lunar timp de cel putin trei ani. Daca nu vor respecta contractul ar urma sa plateasca penalizari. Investitia minima lunara va fi de 500.000 de lei. La finalul contractului investitorii vor putea sa mentina banii in fond, sa prelungeasca contractul de economisire sau sa isi retraga toti banii sau sa opteze pentru rascumparari regulate.
"Daca investitorul intarzie cu mai mult de o luna cu plata sumei pe care s-a angajat sa o economiseasca se va considera o incalcare a contractului, iar toate unitatile de fond de care le detine vor fi rascumparate automat intr-un cont bancar, dar cu un comision penalizator. Un astfel de comision se va percepe si daca se va cere rascumpararea inainte de perioada din contract," spune Doru Puiu Tiberiu. El a mai adaugat ca societatea nu a stabilit inca nivelul comisioanelor de rascumparare. Fondul ar urma sa fie lansat in ultimul trimestru al acestui an.
Fata de perioada cand investeau doar in titluri de stat pentru a atrage investitorii cu un nivel de risc cat mai scazut administratorii de fonduri se gandesc la produse tot mai sofisticate cu care sa atraga investitorii.
Surse din piata de capital afirma ca o alta societate de administrare pregateste un fond de venituri, care sa distribuie regulat o parte din castig investitorilor, la fel cum companiile distribuie dividende.
Fondul pe care BCR Asset Management isi propune sa fie, pe langa o varianta de investitie si o alternativa la fondurile private de pensii. "Deductibilitatea sumelor depuse intr-un fond de pensii, de 200 de euro pe an nu inseamna foarte mult. Pe de alta parte noi vom avea costuri de administrate mai mici fata de un fond de pensii," spune directorul BCR Asset Management.
Fondul pe care societatea vrea sa il lanseze va avea o structura de plasament diversificata, cu aproximativ 25% din active investite in actiuni. BCR Asset Management administreaza in prezent doua fonduri mutuale: BCR Clasic, cu profil monetar si BCR Dinamic, orientat catre investitii in actiuni cotate. BCR Clasic a avut o crestere de 8% de la inceputul anului, in timp ce investitorii BCR Dinamic au castigat 24,7%. Activele totale ale fondurilor mutuale romanesti se ridica in prezent la 2.300 miliarde de lei (56 milioane de euro).
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO