Companii

Bucuresti - Giurgiu cu escala in China

23.07.2001, 00:00 17



Expresia "Marfa chinezeasca" a ajuns un al doilea nume pentru produsele de proasta calitate, insa extrem de ieftine. ai totusi, nu tot ce se fabrica in China intra in aceasta categorie - lucru pe care mizeaza cativa oameni de afaceri chinezi din Romania.

Ei au inceput lucrul la China Town, cel mai mare centru de afaceri chinezesc din Centrul si Estul Europei, cu zone comerciale,de productie, agrement sau de locuinte. Proiectul vrea sa-i convinga pe romani de "calitatea adevarata a produselor chinezesti", dupa cum sustin initiatorii sai.

Investitia initiala pentru realizarea acestui complex este de 5 milioane de dolari urmand ca in final valoarea acesteia sa ajunga la 54 de milioane de dolari.

Principalul investitor este Yin Xiaoping, presedintele Uniunii Oamenilor de Afaceri Chinezi din Romania si al societatilor Yin's International Trading Group si Great Wall. Xiaoping spune ca pentru finalizarea China Town asteapta si alti investitori, atat romani cat si straini.

Proiectul ar putea fi finalizat in 4-5 ani, prima etapa generand peste 1000 de locuri de munca - cu conditia ca proiectul sa fie un succes.

China Town este situat in partea de sud a Bucurestiului, langa drumul national care uneste Bucurestiul cu Giurgiu si va avea o suprafata de 380.000 mp, din care 168.000 mp suprafata construita.

Chinezii spun ca China Town ar putea duce la cresterea cu peste 30% a volumului schimburilor comerciale dintre Romania si China.

In anul 2000, Romania a importat din China marfuri in valoare de 160 de milioane de dolari si a exportat acolo produse de 80 milioane de dolari.

Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert Romania- China sustine insa ca valoarea reala a marfurilor chinezesti importate de romani este de peste 700 de milioane de dolari, diferenta dintre aceste cifre si datele furnizate de statistica fiind data de faptul ca se cumpara foarte mult prin intermediari, ca de exemplu Ungaria. Pe de alta parte, controalele repetate ale politiei arata ca multi comercianti chinezi prefera contrabanda.

China este pe locul 20 in topul investitorilor straini din Romania, cu investitii de peste 46 de milioane de dolari din 1991 pana la sfarsitul lunii mai a acestui an. Principalele domenii spre care s-au orientat investitorii chinezi sunt productia de tractoare, biciclete, tigari si fabricarea lemnului.

Investitorii spera ca viitorul centru de afaceri sa stimuleze si infiintarea unei banci chinezo-romane, pentru care au inceput deja discutii cu principalele banci romanesti si chineze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO