Companii

CCCF revine pe pietele externe printr-un contract in Serbia

15.08.2003, 00:00 19

Compania de constructii CCCF SA, unul dintre liderii industriei romanesti de constructii, si-a propus in acest an sa castige cat mai multe comenzi de pe pietele externe, in conditiile in care firmele din Romania s-au confruntat dupa 1989 cu o cadere a pietelor externe.
"CCCF deruleaza incepand din martie un contract in valoare de 5 mil. euro pentru Caile Ferate din Serbia. Acesta este primul contract de export incheiat din 1990 incoace de catre compania noastra", a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Berbec, purtator de cuvant al companiei.
Potrivit acestuia, CCCF va livra pana la finele acestui an 182.000 de bucati de traverse de beton in cadrul lucrarilor de reabilitare cale ferata pentru cale de rulare cu o viteza de pana la 160 km/ ora.
"Compania noastra si-a propus sa revina din acest an pe pietele din strainatate, in acest moment CCCF participand la o licitatie in Siria", mai spune Berbec.
CCCF incearca in acest fel sa-si echilibreze volumul de activitate, recuperand terenul pierdut pe piata interna (unde portofoliul de lucrari a scazut) prin castigarea de contracte in strainatate.
De la inceputul acestui an, compania si-a redus personalul cu 10%, pe fondul scaderii portofoliului de activitati derulate pe piata interna si a reorganizarii, potrivit reprezentantilor CCCF. Concret, numarul de angajati a scazut de la 7.898 in decembrie 2002 la 7.135 de salariati in prezent.
Compania a realizat anul trecut un profit brut de 74, 6 miliarde lei (2,2 milioane dolari) la o cifra de afaceri in valoare de 132 milioane dolari (4.377 miliarde lei), pentru acest fiind bugetat un profit brut dublu ca valoare in lei fata de anul trecut - de 174,7 miliarde lei.
In acest context, cifra de afaceri previzionata pentru acest an este de 4.378,6 miliarde lei, valoare apropiata de cea de anul trecut in lei, insa in scadere reala cu 14%, daca luam in calcul inflatia estimata.
CCCF este in acest moment cea mai activa companie romaneasca in ceea ce priveste asocierea cu companii europene pe proiecte mari dezvoltate pe piata romaneasca, precum modernizarea si extinderea Aeroportului International Bucuresti Otopeni, constructia autostrazii Bucuresti - Constanta sau reabilitarea primului tronson de cale ferata Bucuresti - Campina.
Compania activeaza in domeniul constructiei de drumuri si poduri, cai ferate, constructii civile si industriale, constructii edilitare sau constructii metrou.
Reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, organizatie patronala ce reuneste peste 1.000 de firme de profil, estimeaza pentru acest an o crestere a pietei de constructii pana la nivelul de 4 mld. $, fiind estimata o crestere cu 5-7% fata de anul trecut.
Piata de profil a avut in 2002 al treilea an de crestere ajungand la valoarea de 3,8 mld. $, potrivit statisticii, mai mult cu peste 10% fata de anul anterior. Totusi, dimensiunile sunt departe de potentialul acestei piete, care poate inghiti anual lucrari in valoare de 7-8 miliarde de dolari, dublu fata de nivelul actual.
CCCF si Hidroconstructia, ambele cu o cifra de afaceri anuala de peste 100 mil. $, domina piata interna de profil, la mare distanta fiind urmate de companii precum Energomontaj, Energonstructia sau Arcom SA Bucuresti.
CCCF, ca dealtfel majoritatea companiilor de constructii de pe piata romaneasca, s-a privatizat prin MEBO (cumpararea actiunilor de catre angajati si conducere) in 1995. Capitalul social este de circa 607 mld. lei. Aproximativ 95% din actiunile companiei sunt detinute de salariati si cein din conducere, in conditiile in care cel mai puternic actionar nu detine mai mult de 3% din actiuni, precizeaza oficialii CCCF. Restul actiunilor apartin SIF Muntenia (cu 2%) si APAPS (3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO