Companii

Centrala electrica de la Zalau, modernizata de Transelektro si Romelectro

11.11.2005, 18:13 63

Consortiul format din compania energetica ungara Transelektro si furnizorul roman de energie si servicii de profil Romelectro SA a semnat un contract de 36,5 milioane de euro pentru modernizarea unei centrale electrice la Zalau, relateaza publicatia ungara Budapest Business Journal.

Potrivit sursei citate, partea Transelektro din contract se ridica la 31,025 milioane de euro, restul de 5,475 milioane de euro revenind companiei Romelectro.

Proiectul consta in modernizarea a doua cazane de ardere a carbunelui, ceea ce va determina o dublare a capacitatii de la 24 MW la 50 de MW. Data de finalizare a lucrarilor este programata pentru primul semestru al anului 2007.

Reprezentantii Romelectro si ai Uzinei Electrice Zalau nu au facut nici un comentariu pe acest subiect pana la inchiderea editiei.

Contractul este al doilea ca marime pentru compania ungara in ultima luna, dupa cel obtinut pentru reconstruirea unei centrale electrice la Tuzla (Bosnia), cu o valoare de 21 mil. euro.

Proiectul de reconstructie a Uzinei Electrice Zalau a atras interesul celor doua companii de mai multa vreme, inca de anul trecut fiind purtate negocieri pe acest subiect cu autoritatile locale, in portofoliul carora se afla centrala electrica.

Romelectro SA are ca obiect de activitate reabilitarea si modernizarea statiilor electrice, centralelor termoelectrice, executarea de lucrari "la cheie" precum si realizarea de proiecte hidro si furnizarea de energie. In 2004, compania a inregsitrat o cifra de afaceri in valoare de 46,3 milioane de euro si un profit net de 1,7 milioane de euro, conform datelor depuse la Finante. La finele anului 2004 compania avea un numar de 67 de salariati.

Proiectul modernizarii Uzinei Electrice Zalau apare pe piata in contextul in care producatorii de energie sunt practic obligati sa-si eficientizeze operatiunile astfel incat sa determine scaderea costurilor de producere a energiei. In acest fel, producatorii autohtoni se pregatesc sa reziste presiunii puternice care ar putea veni din partea importurilor ieftine de energie.

In contextul liberalizarii pietei de energie si al aderarii Romaniei la piata unica europeana de energie, este de asteptat ca unii producatori de pe piata interna sa intre in faliment daca nu reusesc sa faca fata concurentei.

Acest proces se afla intr-o faza incipienta in Romania, dar interactiunea directa intre producatori, distribuitori, furnizori si consumatori de energie va determina derularea tranzactiilor la cel mai avantajos pret pentru partile implicate. Transelektro Energy and Environmental estimeaza pana la sfarsitul anului obtinerea unei cifre de afaceri de 12 miliarde de forinti (aproximativ 48,1 milioane de euro), comparativ cu nivelul de 10,6 miliarde de forinti (aproximativ 43 de milioane de euro) inregistrat cu un an in urma.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO